Inte färre än 45 it-konsultföretag erbjuds att teckna ramavtal om leverans av tjänster till Stockholmsbaserade myndigheter, kommuner och stiftelser. Till vinnarna hör företag som Acando och Metamatrix medan storheter som Softronic, Tieto Enator och WM-data inte nådde ända fram.
En arbetsseger. Så beskriver Johan Groth, vice vd på Metamatrix, upphandlingens resultat. Mot bakgrund av att det är så pass mycket arbete med att svara på ramavtalsupphandling som denna är han glad över att ha blivit utvald:
– Arbetet med ramavtalsupphandlingar blir bara mer och mer betungande, kraven ökar.
Johan Groth passar på att efterlysa någon form av kostnads- och nyttoanalys över offentlig upphandling i Sverige. Vilka effekter uppnår vi med LOU? Vad kostar det? Är det värt det? Finns det andra lösningar?
Verklig mammutupphandling
Sammanlagt har Verva fått 307 anbud från 103 företag i denna stora öppna, regionala upphandling. I och med att företagen dessutom kan anlita underleverantörer är antalet iblandade företag rekordstort, hela 1 034 stycken.
Upphandlingen startade i juni fjol. Den har tagit två månader längre tid än beräknat. Projektledaren Michaela Kanti ber om ursäkt för att upphandlingen dragit ut på tiden:
– Intresset att lämna anbud har varit oväntat stort inom alla anbudsområden och anbuden har tagit tid att utvärdera.
Ramavtalen gäller leveranser till 52 statliga myndigheter, 19 kommuner och 9 stiftelser (eller motsvarande) i Stockholms län. Myndigheter som finns på flera orter runt om i landet kommer också att kunna använda avtalet, vilket innebär att det egentligen inte är begränsat enbart till huvudstadsregionen.
Mycket arbetskrävande
Utvärderingen av anbuden har gjorts i tre steg. I den inledande kvalificeringen prövades om anbudsgivaren uppfyller ställda kvalificeringskrav. I nästa steg kontrollerades uppfyllnaden av skallkraven utöver kvalificeringskraven. Kvarvarande bud har sedan bedömts enligt principen ekonomiskt mest fördelaktiga.
Referenstagningen har varit så omfattande att Verva tagit hjälp av en fristående entreprenör. Hela 2 740 referenter har kontaktats, av vilka 2 360 också besvarat webbenkäten.
– Jag skulle uppskatta referenspersonernas sammanlagda arbetsinsats till ungefär ett årsarbete, säger Johan Groth.
Ramavtalen inom området, som officiellt heter IT-konsulttjänster 2008, löper på två år. Det finns dessutom möjlighet till upp till två års förlängning.
Den beräknade volymen är 740 miljoner kronor per år under avtalsperioden. Det kan bli mer och det kan bli mindre. Omsättningen är beräknad på grundval av uppgifter från deltagande myndigheter
Avtalslöst just nu
Vervas förhoppning är att kunna vässa pennan för att skriva på de många avtalen under februari månad. Detta under förutsättning att inget av de bolag som inte fick avtal bestämmer sig för att överklaga tilldelningsbeslutet, vill säga.
Just nu är det avtalslöst inom detta ramavtalsområde. Det tidigare avtalet, IT-konsulttjänster 2004, upphörde efter förlängning att gälla den 12 november. Enligt den kartläggning som gjorts av det gamla ramavtalet var det populärt. Det användes av 89 procent av de avropsberättigade myndigheterna.
Michaela Kanti berättar att dessa ramavtal avser konsulttjänster utan koppling till produkt eller funktion. Konsulttjänster finns att avropa från alla Vervas ramavtal inom it-området, men i dessa finns det en stark koppling till produkten.
Efterfrågade resurskonsulttjänster spänner över de sju områdena användbarhet, verksamhetsutveckling och strategi, ledning och styrning, systemutveckling och systemförvaltning, infrastruktur, informationssäkerhet samt gis (geografiska informationssystem).
Hett område saknas
Gustaf Snöbohm är upphandlingsansvarig på Getupdated Internet Solutions. Han kommer att bjuda sina medarbetare på semla. Företaget, som namnändrat från Cross Communication Consulting, har nämligen valts ut inom anbudsområde 4, det vill säga systemutveckling och systemförvaltning:
– Vi ser avtalet som en strategisk framgång. Myndigheter och verk har mycket att tjäna på onlinebaserade självservicetjänster och vi är redo att hjälpa Sverige mot målet att bli en 24-timmarsnation.
Störst var konsulternas intresse för arbete inom anbudsområde 5 som omfattar tjänster inom något infrastrukturområde eller med integration inom infrastrukturområdet. Den heta marknaden för utkontraktering till trots kommer det inte att vara möjligt att avropa denna typ av tjänster på detta ramavtal.
Det finns även ett åttonde område, uppdragskonsulttjänster. Dessa företag ska kunna erbjuda ”bred och påtaglig leveranskapacitet” inom samtliga områden. Uppdragskonsulttjänster innebär att leverantören tar huvudansvar för visst specificerat uppdrag.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer