Redan i december satte TCO:s ordförande, Eva Nordmark, press på regeringen att snabbt hitta en lösning som införlivar arbetsrättsliga krav i regelverket om offentlig upphandling, något som togs bort i riksdagsbeslutet. Om inte hotade TCO med att anmäla Sverige EU-kommissionen. Nu har tidsfristen gått ut och någon anmälan har ingen ännu noterat.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet med rubriken “Fel att göra fackets krav till lag” ifrågasätter Ulf Lindberg, Almegas näringslivspolitiske talesperson, TCO:s hot om anmälan.
“Förväntar de sig verkligen få rätt i en sådan process? Hur skulle det ses av övriga EU länder som uppenbarligen gjort en annan tolkning? Genom hot förväntar man sig tvinga fram en svensk kompromiss som man hoppas ska få stöd av en majoritet i riksdagen”, skriver han.
Ulf Lindberg anser att det är fel att göra fackets krav till lag och anser att regeringen har fel när de menar att Sverige inte uppfyllt EU:s upphandlingsdirektiv genom att inte ha med tvingande krav i den nationella lagen.
Han pekar på att inga andra EU-länder infört sådana krav i sina lagar.
“Se till exempel på Danmark som har en arbetsmarknadsmodell mycket lik vår svenska. Där har inte några tvingande arbetsrättsliga villkor införts i upphandlingslagstiftning som trädde i kraft redan för ett år sedan. Varför ska den svenska tolkningen av lagstiftningen avvika från övriga EU-länders?”, skriver Ulf Lindberg på svd.se.
Vidare skriver han att det inte är något fel att hävda ett fackligt egenintresse, men att det inte är rätt att överföra det till svensk lag.
“Vi gillar också kollektivavtal och att medarbetare organiserar sig. Men det motiverar inte att alla företag i praktiken ska tvingas in om man vill delta i en offentlig upphandling. Dessutom på ett krångligt, otydligt och komplicerat sätt”, anser Ulf Lindberg i debattartikeln.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer