Det är arbetslivspanelen Manpower Work Life, som består av närmare 20 000 personer, som vill öka mångfalden i arbetslivet.
Undersökningen visar att var tredje svensk har ingen eller ganska liten erfarenhet av att arbeta tillsammans med kollegor med ett annat etniskt ursprung, och nära hälften har ingen eller ganska liten erfarenhet av att arbeta med personer med annan religiös övertygelse.
60 procent tycker dock att det egna företaget eller organisationen ska ta hänsyn till mångfalden när nyanställningar görs. Bland chefer är siffran 63 procent.
Det främsta skälet till att öka mångfalden är enligt panelen, att bredda kompetensen i organisationen (80 procent), att det är lättare att förstå nya målgrupper och marknader (49 procent) och att det är lättare att hitta svåråtkomlig kompetens (26 procent).
Med mångfald avsågs i frågan ”olikheter vad det gäller exempelvis kön, social tillhörighet, etnisk och kulturell bakgrund, ålder, funktionshinder samt sexuell läggning”.
Manpower Work Life är en arbetslivspanel med närmare 20 000 personer som regelbundet får svara på aktuella frågor om arbetslivet. 4454 personer har svarat på frågor om mångfalden.
Anställda vill ha mångfald på jobbet
Sex av tio anställda tycker att den egna arbetsgivaren ska ta hänsyn till mångfalden när nyanställningar görs, enligt en ny undersökning.
| 2014-04-23
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer