På regionens webbplats berättar projektledaren Sigrid Petterssén om projektet ”Hållbar affärsinnovation i Gävleborg” och den pedagogiska inköpsmodellen Frame lake model, som hon utvecklat tillsammans med Anette Jonsäll.
Modellen bygger på en bred förankring av upphandlingsunderlaget och ett arbete med korta, tidsbestämda faser för återkommande utvärdering av kravbilden.
– Många gånger är det omöjligt att uppnå ett bra resultat om man inte är ute i verkligheten och vrider och vänder på alla förutsättningar för att förstå behoven och kunna kvalitetssäkra de rätta kraven i upphandlingsdokumentet, säger Sigrid Petterssén.
– Ibland krävs också ett motstånd för att det ska gå att förstå när det är dags att rucka på gamla invanda processer. Hållbarhet kan ses som ett sådant motstånd som gör att vi måste hitta nya lösningar och nya affärsmodeller. Ruckar man på gamla invanda processer bara genom att undvika ”copy/paste” kan det innebära en positiv inverkan på den hållbara cirkulära utvecklingen.
I upphandlingen av kuddar till sjukvårdens bedöms modellen ha bidragit till ett högst lyckat resultat. Region Gävleborg kunde fasa ut engångskuddar med långa transporter och dyr sophantering, till förmån för flergångskuddar med tillverkning inom EU som ger en årlig besparing på två miljoner kronor.
Duon Petterssén-Jonsäll har tidigare arbetat tillsammans inom projektet Upphandlingsdriven hållbarhet ur ett helhetsperspektiv, som resulterade i en ny strategi för upphandling av textilier.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer