
Avtalet gäller persontransporter med taxi och specialfordon för 2+2 år med trafikstart framåt sensommaren – om inte överprövning påverkar tidsplanen med en avtalsspärr som löper ut i morgon.
Sigtuna kommun valde att inte utreda anbudet som onormalt lågt enligt LOU:s bestämmelser.
”Projektgruppen resonerade kring de olika leverantörernas prissättning eftersom den som vanligt vid upphandling skiljer sig åt genom olika strategiska prissättningar, men ifrågasatte inte onormalt lågt pris.”, skriver Mikael Blomberg, tillförordnad inköps- och upphandlingschef i Sigtuna kommun, i ett mejl till redaktionen.
De priser som erbjöds i ramavtalsupphandlingen, såsom redovisade i tilldelningsbeslutet, var Bolt 12,7 miljoner kronor, Sirius omsorg 16,5 mkr och Cabonline 17,1 mkr.
Bolt har tidigare i år vunnit tilldelning i Region Uppsala upphandling av persontransporter med kritik från bland annat Taxiförbundet mot företaget.
Avtalet med Sigtuna kommun ses av Bolt som en milstolpe i etableringen inom offentliga resor och där företaget lyfter fram samordningsfördelar med trafik i norra delen av Storstockholm.
– Geografiskt ligger kommunen strategiskt – nära både Arlanda och Stockholm – vilket skapar goda förutsättningar för våra partners att kombinera olika typer av körningar över dygnet, säger Roger Björkbacka, policychef på Bolt, i ett pressmeddelande.
Bolts affärsmodell bygger på att anlita underleverantörer. Enligt kritikerna sker det till dåliga villkor. Men Bolt lovar inför trafikstarten i Sigtuna att endast samarbeta med åkerier som erbjuder kollektivavtalsliknande villkor för exempelvis lön och arbetstid.
– Vi fokuserar på kvalitet och punktlighet – men också på att våra partners ska ha goda förutsättningar att lyckas. Intjäningen för förare inom det här avtalet kommer att ligga i det övre skiktet av vad som är marknadsmässigt, säger Roger Björkbacka.
Sigtuna kommun har i en text på sin webbplats beskrivit upphandlingen utifrån att beslutet om leverantör väckt frågor.
Kommunen betonar att lagstiftningen förhindrar krav på kollektivavtal men att leverantören måste redovisa hur man lever upp till arbetsrätten.
Mikael Blomberg säger till P4 Stockholm att kommunen fått motta kritik om det moraliska att anlita ett bolag som Bolt:
– Där menar ju vi tvärtom att vi har ju ställt krav på kollektivavtalsliknande villkor, det vill säga arbetsrättsliga villkor, i upphandlingen för att kunna säkerställa att de anställda faktiskt får den lön, semester och arbetstid som man har rätt till.
Expressen har tidigare granskat Bolt och följt upp med en kritisk ledare med följande replik från Bolt.
I Region Uppsala har det rödgröna styret gått i svaromål och betecknat kritiken som missriktad med en uppmaning till Taxiförbundet att istället agera för att ändra upphandlingslagstiftningen.
Uppenbarligen så har cabonline och sirius arbetat med en snarlik kalkyl.
När man offererar taxi så är lönens andel i kalkylen mellan 55-65% om man tecknar kollektivavtal där det finns två olika avlöningsmodeller.
Sedan utgör bränslet mellan 10-15 % detta är en fix kostnad. Fordonets kostnad kan med hjälp av olika strategier diffa mellan 10-20%. Övriga kostnader mellan 10-20%.
Vinst 3-5%.
Om inte Sirius eller Cabonline offererat med 35% vinst så fattas det pengar i Bolts anbud.
Normalt sätt tar Bolt ca 20-25% av inkört belopp från transportören.
Då Bolt nu för första gången skall hålla beställningscentral förvisso i Baltikum med lägre lönekostnad. Samt även bygga upp kompetens för planering av slinglagd trafik med passagerare med särskilda behov behövs dessa pengar.
Hypotes 1 , Bolt vill in på marknaden och accepterar förlust initialt,då är det ändå oskicklig upphandling att inte komma närmre konkurrenterna (diff kunde varit 5% ej 34%).
Hypotes 2 , Bolt har ingen kalkyl och riskbalanserar till sin transportörers nackdel.
Detta leder till att transportörer inte har råd att följa avtalets krav.
Om kommunen mot förmodan aktivt och kompetent följer upp avtalet kommer detta uppdagas.
Om inte så kommer det påverka kvaliteten i utförandet.