För ett förstå varför folk väljer att maska under arbetstid har Roland Paulsen, doktorand vid Uppsala Universitet, intervjuat över 40 anställda som ägnar mer än halva arbetsdagen åt annat än att jobba.
Var det inte svårt att få tag på folk som ville ge sig till känna?
– Ja, det var just det som var det svåra. Men jag fick tips om ett nätforum, maska.nu, där jag satte in en annons och fick respons från flera personer.
I undersökningen träffade han på alla möjliga yrkesgrupper. Såväl en copywriter som inte gillade yrket som sådant till en banktjänsteman som tyckte att det inte fanns någon mening med det projekt han arbetade gav sig till känna. Han har även pratat med personal inom vårdsektorn som valt bort så kallade utfyllnadssysslor, huvudsakligen administration, och istället gjort annat.
Vad beror det på att man ägnar sig åt annat så stor del av arbetstiden?
– Jag tror att det finns flera anledningar. Från individens perspektiv kan det vara att man väljer bort meningslösa arbetsuppgifter eller rent av har ett yrke man tycker är meningslöst. Men det fanns också de som hade hämndmotiv eller rent politiska skäl.
Var de inte rädda att bli påkomna?
– Det är just en del av det hela, att hantera risken. Det gäller att ha en backup och förklaring om du blir påkommen. Om det exempelvis handlar om att någon frågar varför du är på Facebook kan du ju säga att du tar en paus, de vet ju inte hur länge du varit där. Buzzwords som inventering, research, analys och kvalitetssäkring är också populära för att förklara vad man ägnar sig åt bland de som maskar.
Vad gör då de personer som inte jobbar trots att de befinner sig på arbetsplatsen? För att ge en fingervisning hänvisar Roland Paulsen till en finländsk studie som visar att finländarna ägnar två timmar per dag åt annat än jobb under arbetsdagen. Allra mest tid går åt till internet, facebook och twitter – snittet ligger på 40 minuter per anställd och dag. Vila, kaffepaus, korridorsnack och rökning är andra faktorer.
Men är detta ett problem? Det anser inte Roland Paulsen och lyfter fram det omskrivna faller på gruvföretaget LKAB där ett flertal arbetare stämplat in åt varandra och på så vis fått lön trots att de inte var på jobbet.
– Ingen reagerade förrän man jämfört inloggningsdata eller tittat på den anställdes internettrafik och därigenom avslöjat maskningen. Verksamheten tycks ha rullat på trots frånvaron.
Istället är det synen på arbete som bör ändras, anser han.
– I dag handlar det mycket om tid, det som faktiskt utförs tycks vara sekundärt. Det skulle vara bra med en mer kritisk attityd till arbete, istället för att utgå från att ”allt arbete är gott”. Framförallt skulle det hjälpa till att konkretisera arbetet som sådant.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer