Två byggen som Falu kommun upphandlat har dragit över investeringsbudgeten med 40 miljoner kronor. De två projekten är ett vård- och omsorgsboende och en förskola. Brister i upphandling, kalkyler och underlag är några av förklaringarna enligt Lars Ringsby, chef på Serviceförvaltningen i Falun.
I december beslutade kommunstyrelsens serviceutskott att granska de upphandlade byggentreprenaderna.
Det ena projektet är en ett demensanspassat vård- och omsorgsboende vid Hälsingebacken med 48 lägenheter men också gemensamma utrymmen. Budgeten för boendet blir både 25 miljoner dyrare och är försenat med sex månader. Både boendet och förskolan uppförs helt i trä i enlighet med kommunens träbyggnadstrategi.
– Jag kan säga så mycket att vår genomförda projektering av Hälsingebacken haft övrigt att önska. Det finns upptäckta brister i underlag och kalkyler, säger Lars Ringsby till Dalarnas Tidning.
Både det demensanpassade boendet och bygget av förskolan upphandlats upp som en delad entreprenad. Det har lett till långa byggprocesser, överklaganden och fördyringar.
– Sättet att upphandla har gjort att projektet dragit ut på tiden, vilket inneburit ett kostnadsöverdrag i sig. Jag hade föredragit att en totalupphandling hade gjorts i stället, men beslutet togs innan jag började hos Falu kommun, säger Lars Ringsby.
Dessutom har markförhållanden och ett skyfall i höstas bidragit till de kostnadsökningarna.
– Nu gör vi ett antal åtgärder för att vi i fortsättningen ska ha bättre kontroll över upphandling, byggprocess och kostnader. Vi ska exempelvis ställa högre krav på projekteringen, så att vi har ett bättre underlag när igånsättningstillstånd beviljas, säger Lars Ringsby i ett pressmeddelande.
Varifrån de extra 40 miljonerna ska tas är ännu inte bestämt.
– Det blir i slutänden en prioriteringsfråga för våra politiker, säger Ringsby
Hälsingebacken beräknas vara inflyttningsklar i september och förskolan Slättaskogen i oktober-november.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer