
Kaminerna, som ska användas för uppvärmning och till att koka vatten, förvaras i ett beredskapslager. Vid en kris kan de transporteras till kommunens trygghetspunkter som finns på skolor, förskolor och äldreboenden.
Kaminen har en patenterad konstruktion och är testad av forskningsinstitutet Rise. Den levereras omonterad i planformat vilket gör att man kan lasta stora volymer på begränsad yta.
Anbudsvärdet för de 500 kaminer som Västerås stad köpt in är sekretessbelagt.
I oktober 2024 bjöd kommunen in till en direktupphandling. Av upphandlingsdokumentet framgår att man vill köpa in kaminer av en viss konstruktion där de olika delarna ska ha specifika mått.
Så här motiverar kommunen beslutet att direktupphandla:
”Beställande verksamhet har identifierat att det i dag inte finns någon annan leverantör som kan leverera en vedkamin som levereras som ett platt paket, är enkel att montera samt är testad av Rise eller motsvarande organisation. Med anledning av ovanstående har det funnits grund för direktupphandling”, uppger kommunens biträdande inköpschef Malin Lundqvist i ett mejl till Upphandling24.
Kaminen, som har namnet Firepipe, har utvecklats av företaget Cut and Fold Technologies där Stefan Rahmqvist är vd.
– Jag hoppas att fler kommuner och myndigheter har möjlighet att stärka sin förmåga att hantera framtida kriser. Just nu för vi diskussioner med en rad andra kommuner, säger han.
Västerås stad har tidigare köpt in gasol- och dieselvärmare, elvärmare och en stor värmepump som kan kopplas in på nätet, skriver VLT.
– Kaminen är det sista vi använder oss av. Om det blir aktuellt att använda dem tror vi att det är riktig katastrof, då har vi förmodligen stora problem med hela fjärrvärmeförsörjningen och brist på annat bränsle, säger riskingenjör Johan Ahlström till tidningen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer