Det kanadensiska företaget Health Care Relocations, HCR, har fått i uppdrag att sköta logistiken kring flytten till NKS, Nya Karolinska Solna. Företaget anses besitta en unik kompetens på området och ska ta fram ett körschema som ser till att den del av NKS som avtalet avser ska stå klar när de första patienterna kommer i november.
HCR har fått avtalet, värt cirka sju miljoner, via en direktupphandling. Svenska Dagbladet har talat med Christina Möll, jurist på Europakontoret och expert på offentliga upphandlingar, som kallar förfarandet för “fullständigt groteskt” och hoppas att Konkurrensverket kommer att granska upphandlingen.
– Det står i grundkursen om Lagen om offentlig upphandling att man inte kan göra så här. Dessutom har man struntat i att annonsera på ett riktigt sätt inom EU när köpet av tjänsten överstiger 1,9 miljoner kronor. Det är inget fritt val om man ska göra det eller inte, säger hon.
Men avtalet med HCR försvaras av Stanley Holsteiner, som är chef för Programkontoret och den som koordinerar alla projekt kring starten av Nya Karolinska i Solna. Han säger att avtalet föregicks av en Request for information, RFI. RFI innebär att företag får möjlighet att lämna information om företaget och dess varor och tjänster. Denna inkomna information brukar sedan användas vid utformning av förfrågningsunderlag i kommande upphandling.
– Vi har gjort en bra upphandling och allt har skötts korrekt även om man naturligtvis kan ifrågasätta den. Men jag kan motivera upplägget med en direktupphandling med annonserad förhandsinsyn. En sådan upphandlingsform kan formellt överprövas, men det har inte skett, säger Stanley Holsteiner till Svenska Dagbladet.
HCR kan tillgodogöra sig tre avtal till då resten av sjukhuset, byggnaden för strålkanonerna och forskningsbyggnaden inte är klara ännu. Hösten 2018 ska NKS vara helt färdigt och inflyttat.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer