Den aktuelle företagaren har, genom sina olika bolag, levererat stafettläkare till både vårdcentraler i Region Halland, Västra Götalandsregionen samt Bräcke Diakoni. Enligt skatteverkets utredningar har ett 40-tal läkare arbetat genom mannens företag, läkare som misstänks ha anlitat läkarna på muntliga avtal där fått bruttolön utbetalt utan att skatt eller sociala avgifter betalats in. Allt enligt kammaråklagare Anna Broman Glasdotter som uttalat sig för Göteborgsposten.
När skatteverket gjorde en inledande granskning ska det ha upptäckts ”ett omfattande, systematiskt och medvetet skatteundandragande med många inblandade parter” enligt tidningen.
Trots detta, att företagaren är dömd för bokföringsbrott 2011 och dessutom gått i konkurs samma år, har företagaren kunna fortsätta leverera stafettläkare.
Ramavtalet med Regi0n Halland skrevs 2008 och förlängdes efter domen och trots att företaget restförts för obetalda skatter.
– Vi har inte möjlighet att gå till tingsrätten varje dag och kontrollera om personerna vi har avtal med har blivit dömda, säger Fredrik Lindstedt, tillförordnad upphandlingschef i Region Halland till Göteborgsposten.
Han berättar att de normalt sett kollar restöring och att de genom skall-krav i förfrågningsunderlaget kan avvisa anbud från leverantörer som inte uppfyller krav på att de redovisat oriktiga uppgifter eller inte betalat skatt.
Västra Götalandsregionen har också anlitat företagarens bolag, men utan ramavtal. Istället har de direktupphandlat stafettläkare och gjort det trots att tröskelvärdet för direktupphandling passerats med god marginal. Under tre år har regionen köpt in tjänster för 6,5 miljoner kronor.
Enligt ett e-postmeddelande till Göteborgsposten förklarar Kathe Mandorff, projektledare för offentlig upphandling, att regionens befunnit sig i en nödsituation och att direktupphandling enda alternativet ”för att säkerställa att patienterna får den vård de har rätt till”.
Bräcke Diakoni drivs som en stiftelse och är därmed ingen upphandlande myndighet. De gör inga utredningar av om leverantörerna är kriminella utan bedömer om de tillhandahåller bra läkare, enligt uppgifter till Göteborgsposten från Erik Andersson, områdeschef för Hälsa & Vård på Bräcke Diakoni.
varför har hen inte fått näringsförbud då ? Typiskt att man gnäller på UM.er när inte ens de rättsvårdande myndigheterna kan få bort företaget.