Regeringen anser, efter en rapport från ESV (pdf), att it-projekt som bedrivs inom offentlig sektor ofta är dyra, saknar resultatfokus och drar ut på tiden. Som ett svar på detta har regeringen gett en expertgrupp i uppdrag att stödja myndigheter i deras arbete med större it- och digitaliseringsprojekt.
– Det har sett ut så här alldeles för länge, vi lägger mer och mer pengar på digitalisering inom det offentliga men tappar i internationella jämförelser. Nu inrättar regeringen en expertgrupp för digitala investeringar som ska hjälpa myndigheterna att komma till rätta med de problem som finns med långa projekt och projekt som får problem. Det måste vi göra för att kunna öka takten i digitaliseringen av det offentliga, säger civilminister Ardalan Shekarabi, S.
Expertgruppens uppdrag har sin grund i ESV:s slutrapport Fördjupat it-kostnadsuppdrag – Slutrapport: Förslag inför framtiden, som gjort bedömningen är att myndigheternas interna styrning och kontroll av it behöver förbättras.
I rapporten menar ESV att behovet av kompetensutveckling kring nyttorealisering, portföljstyrning, projektstyrning och förändringsledning är stort.
ESV:s uppföljning av strategiska projekt med inslag av it hösten 2016 visar att det då bedrevs närmare 150 projekt med en total budget på cirka tio miljarder kronor inom de cirka 60 statliga myndigheter som uppföljningen omfattade.
För att uppnå önskade effekter är det därför viktigt med ett tydligt ansvar för nyttorealisering.
Riksrevisionen har i sin granskningsrapport Statliga it-projekt som överskrider budget gjort bedömningen att en tredjedel av de statliga it-projekten får problem med att klara sin budget.
De stora projekten är enligt myndigheten mer riskfyllda än de mindre.
Riksrevisionen bedömer också att myndighetsledningarna inte förmår att skapa beställarfunktioner som kan sätta tydliga mål och krav för utvecklingsarbetet, skapa en relevant riskhantering och göra rimliga resurskalkyler.
– Till exempel saknar statliga it-projekt för sammanlagt 6,9 miljarder kronor någon person med uttalat ansvar för projektens resultat. Det är oacceptabelt och vi skulle inte tolerera att så stora summor hanteras så lättvindigt på andra områden, säger Ardalan Shekarabi till Dagens industri.
I flera andra länder, såsom Norge, Danmark och Holland, har man gett särskilda expertgrupper eller myndigheter i uppdrag att analysera och granska myndigheters digitala investeringar och it-projekt.
Erfarenheterna från dessa länder är goda. Inrättandet av grupperna bedöms ha lett till bättre resultat av digitala investeringar, färre misslyckade it-projekt och ökad transparens.
Ordförande för expertgruppen är Kristina Alsér, tidigare landshövding i Kronobergs län, ordförande i Swentec och ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.
Den nya expertgruppen ska verka för att statliga myndigheter utvecklar den interna styrningen och kontrollen av sin it-verksamhet samt bidra till en förbättrad riskhantering i stora it- och digitaliseringsprojekt.
Dessutom ska expertgruppen bidra till kunskapsbyggande, erfarenhetsutbyte och lärande inom det offentliga så att statens samlade kompetens tas tillvara.
Gruppen kommer att bestå av experter från näringslivet, universitetsvärlden och offentlig sektor.
Expertgruppen ska redovisa sina erfarenheter av arbetet med de 20 myndigheter som ska följas upp och lämna förslag till hur expertgruppens arbete bör utformas och organiseras på lång sikt senast den 28 december 2018. Regeringen kommer att följa expertgruppens arbete löpande.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer