Det var i den senaste upphandlingen av tvätteritjänster för omsorgsförvaltningen i Tidaholms kommun som det lokala tvätteriet fick stryka på foten mot vinnaren Kriminalvården. Avtalet med Skogomeanstalten är på fyra år. Upphandlingen genomförde via upphandlingsenheten i Skövde.
Tre anbud kom in och vinnaren lyckades, till skillnad mot det lokala tvätteriet, leva upp till förfrågningsunderlagets krav på bland annat föreskrifter kring kvalitetssäkrat flöde för att undvika svinn och felsortering.
— Utvärderingen bedömer att tvätteriet inte är tekniskt och yrkesmässigt kvalitetssäkrat. Bland annat så har det varit tillfällen då det inte tvättat i 60 grader, och i upphandlingsansökan har de inte beskrivet tvättflödet tillräckligt bra. Vi har helt enkelt varit missnöjda med hur det har skötts, säger omsorgschef Anna-Lena Skatt till Västgötabladet.
Företrädare för det lokala tvätteriet är dock upprörda och menar att kommunen motarbetar lokala företag.
Att det var just Kriminalvården som vann sticker särskilt i ögonen.
— Först blir man chockad. Sen blir man nästan förbannad. Det säger ju sig självt att vi inte kan konkurrera med en statlig verksamhet där de anställda tjänar 13 kronor i timmen. Det finns inte en chans. Det här handlar inte om konkurrens på lika villkor, säger Roger Andersson, ägare av Tidaholms tvätteri till Västgötabladet, som trots kritiken inte valt att begära överprövning.
I stället kan det bli aktuellt med en anmälan till Konkurrensverket.
I december kom Konkurrensverket med en rapport där de granskat Kriminalvårdens prissättning vid offentliga upphandlingar av tvätteritjänster. Bakgrunden till granskningen är att offentliga och privata aktörer, enligt konkurrensreglerna, ska ha likartade villkor när de agerar på samma marknad.
Enligt rapporten med rubriken ”Kriminalvårdens tvätteriverksamhet ur ett konkurrensperspektiv” (pdf) har Kriminalvården vunnit tio och förlorat 15 av 25 studerade upphandlingar mellan 2009–2016. Kriminalvården har deltagit i cirka sex procent av de annonserade offentliga upphandlingarna inom tvätt- och kemtvättstjänster samt tvättinsamling- och hantering.
Prissättningen hos såväl Kriminalvårdens som privata aktörer visar på en stor spridning vid offentlig upphandling av tvätteritjänster. Kriminalvårdens prissättning i samtliga genomgångna upphandlingar visar på att den i genomsnitt erbjöd sina tvätteritjänster till ett något högre pris, cirka sex procent, än konkurrenterna.
Konkurrensverket skriver i rapporten att regelverket om Kriminalvårdens prissättning och anbudsgivning för tvätteriverksamheten bör ändras så att det ställer krav på anpassning till rådande marknadspriser.
Men redan några dagar efter att rapporten publicerats kom branschorganisationen Sveriges Tvätteriförbund, som är den svenska tvätterinäringens branschorganisation med auktoriserade professionella verksamheter, med information om hur ett samarbete med Kriminalvården skulle kunna fungera.
Tvätteriförbundet tycker att det är viktigt att branschens aktörer ges möjligheter att växa för att kunna anställa fler. Utmärkande för tvätterinäringen är att det finns stora möjligheter till arbete för personer som står långt från arbetsmarknaden som unga, med kortare utbildning och nyanlända.
Intentionen är att Kriminalvårdens tvätterianläggning på anstalten Skogome i Göteborg i ökad omfattning blir underleverantör till professionella tvätteriföretag. Skogome bedömer att ett sådant samarbete efterhand sannolikt minskar behovet av egen säljverksamhet.
Tvätteriförbundets medlemmar och Kriminalvården har redan erfarenhet av ett fruktbart samarbete samtidigt som det också funnits synpunkter på Skogomes prissättning och agerande på marknaden. Denna problematik finns det nu goda möjligheter att långsiktigt lösa enligt parterna.
Tvätteriförbundet och Kriminalvården delar samma vision om ett inkluderande socialt hållbart samhälle. Med detta som utgångspunkt har samtal förts under hösten för att hitta en gemensam väg framåt.
– Vi välkomnar den öppna och konstruktiva dialog vi funnit tillsammans. Jag är övertygad om att dessa goda intentioner nu får ett praktiskt innehåll. Det gagnar inte minst våra medlemmar i Västsverige som kan fokusera på att utveckla sina företag och tjänsteutbud, säger Jan Kluge, ordförande för Sveriges Tvätteriförbund.
Upplägget som diskuteras med Tvätteriförbundet innebär att Kriminalvården i större utsträckning kan fokusera på sitt huvuduppdrag att vara en viktig faktor i intagnas rehabilitering. Detta är något som Kriminalvården ser stora fördelar med.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer