Sedan 1 juli ifjol har statlig förvaltning rätt att vägra telefaxen som kommunikationskanal och flera myndigheter och domstolar nyttjar den möjligheten från 1 januari
Bolagsverket är ett exempel.
-Det är inte så många som faxar till oss längre utan faxen har mer och mer ersatts av e-post, säger Helene Thorgren, avdelningschef på Bolagsverket, till P4 Västernorrland.
-Det är ju dyrt och omständligt att ha flera kanaler. Därför ser vi över våra kanaler och kan med stöd av nya förvaltningslagen stänga vår fax.
Den nya förvaltningslagen ska stimulera myndigheters digitalisering med teknikneutrala skrivningar i lagtexterna kring hur myndigheterna kan kommunicera.
Domstolsverket har tagit sig an utmaningen med en samlad strategi som bygger på att enskilda domstolar först slutar med att skicka fax och i fas två sätter ett stoppdatum för inkommande fax.
Tidsplaneringen kan dock skilja mellan olika domstolar utifrån att de är självständiga enheter, men exempelvis tingsrätterna i Stockholm och Helsingborg slutar att ta emot fax från årsskiftet.
Domstolarna hänvisar till vanlig e-post eller Domstolsverkets särskilda kontaktformulär där meddelanden lagras krypterat på myndighetens egen server istället för att sändas öppet över nätet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer