Göteborgs Stads gemensamma modell för social hänsyn i upphandling handlar om att skapa anställningar för ungdomar, utrikes födda och personer med funktionsnedsättning hos leverantörerna. Syftet är att stärka integrationen, kompetensförsörjningen och den sociala hållbarheten i Göteborg. Genom att skapa anställningar för dem som står långt från arbetsmarknaden syftar modellen till att stärka den sociala hållbarheten och kompetensförsörjningen i hela staden.
Kommunala bostadsbolaget Familjebostäder arbetar enligt Göteborgs Stads modell för social hänsyn i upphandling och har gjort det under flera år och bidrar därmed till att skapa anställningar för personer som står långt från arbetsmarknaden.
Genom sitt arbete med att kravställa social hänsyn i upphandlingar har Familjebostäder under 2016 skapat sysselsättning för drygt 30 göteborgare. Det gör dem till den upphandlande enhet i staden som har skapat flest arbetstillfällen med social hänsyn under året.
– Vi har nästan alltid med social hänsyn som skarpt skallkrav i våra upphandlingar och då vet leverantörerna direkt när de läser förfrågningsunderlaget vad det är som gäller, säger Anette Johansson, entreprenadupphandlare på Familjebostäder.
Hon ger som exempel en upphandling för Uggleberget i Nya Hovås där man ställde krav på att leverantören skulle ta in ett tiotal personer.
– Jag har kravställt i nyproduktion som varar i flera år och då kan leverantören ta emot ganska många och även be underleverantörer att ta emot arbetskraft via social hänsyn, säger Anette Johansson
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer