Ända sedan våren 2016, då Frösunda tog över driften av fyra äldreboenden i Lomma kommun, har det riktats kritik mot hur omsorgen bedrivit.
Strax före jul kom Lomma kommun och Frösunda överens om en kompensation på 1,1 miljoner kronor för brister i omsorgen på de äldreboenden som företaget drivit i kommunen.
– Även om de per definition inte har brutit mot avtalet landade vi ändå i att det har varit så mycket dåligheter kring vissa av boendena att vi ville ha något slags kompensation, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Berngarn (M) till Sydsvenskan.
Kompensationen på 1,1 miljoner kronor går till att utveckla utomhusmiljön med exempelvis ett orangeri, växthus och ett antal planteringar.
Trots kritiken har socialnämnden beslutat att förlänga avtalet med Frösunda. Enligt kommunen baserar sig beslutet bland annat på att Frösunda utfört en rad förbättringsåtgärder i verksamheten.
– Eftersom de har förbättrat sig inom flera områden och vi upplever att situationen på avdelningarna är betydligt bättre i dag, föreslog jag att avtalet skulle förlängas. Något nämnden också beslutade om i dag (tisdag 19 december). Vi kan se förbättringar i avtalsuppföljningarna och vi upplever det när förvaltningens medarbetare besöker äldreboendena. Det finns fortfarande förbättringspotential inom vissa områden men det går på rätt håll, säger Amelie Gustafsson, förvaltningschef.
Socialdemokraterna är kritiska.
– Jag är ytterst förvånad över beslutet och jag är förvånad över hur man ska kunna kommunicera det här till de som har farit illa och tycker att de fått dålig leverans av vård och omsorg. Det är nästan så att det gör ont i mig, säger oppositionsråd Lisa Bäck (S) till Sydsvenskan som dock konstaterar att varje gång kommunen upphandlat har det blivit ännu sämre än tidigare.
Vårdbolaget Attendo, som bedriver hemtjänst i kommunen, har tidigare i höstas meddelat att man inte avser förlänga avtalet med Lomma. Inte heller kommunen vill förlänga avtalet. Nu har man dessutom beslutat att inte göra en ny upphandling utan att hemtjänsten ska drivas i kommunal regi efter den 1 mars 2019.
– Vi har analyserat olika alternativ för att få så hög kvalitet och trygghet som möjligt. Förvaltningschefen har pekat på kontinuitet som kanske den viktigaste framgångsfaktorn för tryggheten hos de äldre. Därför föreslog vi egen drift och att inte gå ut i upphandling med den oro det skulle skapa, säger Sofia Forsgren Böhmer, socialnämndens ordförande.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer