Sommaren har varit kaotisk sedan landstinget tog över hanteringen av hjälpmedel 1 juni när avslutsavtalet med Onemed löpte ut.
Leveransproblemen började direkt och trots att landstinget i den senaste utvärderingen kan konstatera att åtgärder gett viss effekt så klarar man fortfarande inte sina leveransåtaganden i 16 procent av alla ärenden.
– Ingen ska behöva vänta på sina hjälpmedel så åtgärderna måste fortsätta med oförminskad styrka till dess att alla får sina leveranser i tid. Förutom att man saknar sina hjälpmedel så skapar det förstås oro att inte veta om de kan bli försenade så alla extra insatser som SLSO gör är helt avgörande, säger chefläkare Patrik Söderberg (bilden) i en kommentar på landstingets webbplats.
Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) har ansvar för viktiga hjälpmedel som sondnäring, katetrar och diabetesprodukter. Som kompensation för problemen har landstinget inte tagit ut några patientavgifter under juni och juli.
För två år sedan beslutade Stockholms läns landsting att inte upphandla någon ny leverantör av tjänsterna för att istället driva verksamheten i egen regi och ett avslutsavtal med Onemed har fungerat som övergångslösning.
Onemed hade annars ett avtal med landstinget från sommaren 2015 på 5+2 år men det kantades av problem och tolkades helt olika av parterna. En symbol för avtalet med dess stigande kostnader blev de stödstrumpor som hade en prissättning på 6000 kronor per par.
I den modell som nu gäller sköter landstinget via SLSO kundkontakter och urval av sortiment till brukare som upphandlats från tillverkare av förbrukningshjälpmedel.
Logistikdelen med lagerhållning och leveranser har legat kvar på en upphandlad leverantör, men Onemed har fått rätt i förvaltningsrätten efter att ha överklagat den delen och landstinget har ännu inte bestämt om det blir en ny upphandling eller drift i egen regi.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer