– Vi märker en problematik där man inte går hela vägen efter att faktiskt ha konstaterat att en leverantör inte lever upp till kraven. Där behöver fler upphandlande myndigheter ha en plan och faktiskt agera, säger LO-utredaren Mattias Schulstad, som ansvarat för arbetet med den upphandlingsguide som LO nu publicerat.
Guiden är den första i sitt slag som LO tagit fram och täcker in grundkunskap om upphandlingsprocessen och de möjligheter som finns för att ställa arbetsrättsliga krav.
LO betonar uppföljningsdelen för att kraven ska få önskad effekt. Politiker är en viktig målgrupp för upphandlingsguiden.
– Vi vill att politiker i högre grad trycker på för bra avtalsuppföljning. Det kan ske genom att budgetmedel avsätts för arbetet eller att man på kommunal eller regional nivå jobbar för att det täcks in i respektive organisations inköpspolicy, säger Mattias Schulstad.
LO hoppas att upphandlande myndigheter i högre utsträckning skaffar sig en beredskap för att häva kontrakt.
– En faktor kring detta kan nog vara så enkel som att den upphandlande myndigheten utgår från att man får det som beställts efter att ha skrivit ett civilrättsligt bindande kontrakt – man har inte riktigt tänkt ut vad som ska ske om det inte fungerar. Men det kan också ha att göra med beroendet av en leverantör och att man kan behöva fundera på att sprida riskerna med fler leverantörer på ett område, säger Mattias Schulstad.
Landsorganisationen, LO, är en sammanslutning av 14 fackförbund som tillsammans organiserar omkring 1,5 miljoner medlemmar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer