Landets företagare blir mer nöjda med den kommunala servicen. Från år 2011 har det genomsnittliga nöjd-kund-indexet ökat från 66 till 68 på en hundragradig skala. En tendens som lyfts fram i Sveriges Kommuner och Landstings utvärdering (pdf) är att de mest nöjda företagarna ger allt högre betyg, medan de minst nöjda ger allt lägre betyg.
– Ofta kan missnöjet kopplas till att företagarna har fått ett negativt besked i ett ärende, till exempel när de ansökt om ett särskilt tillstånd, säger Håkan Sörman, vd för SKL som utfört enkäten.
Aneby är den kommun med högst nki-värde (84). Av de större kommunerna, med över 40 000 invånare, toppar Upplands Väsby med 74. Värmdö har gjort en särdeles stor uppryckning, från 57 till 70.
– Jag är glad att våra satsningar på dialog och mötesplatser med företagarna i Värmdö har gett resultat, säger Monica Pettersson, kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.
Inom Göteborgsregionen har resultaten överlag förbättrats. Fast Patrik Andersson, vd, Business Region Göteborg, är inte helt nöjd:
– Enskilda kommuner tar stora kliv men vi kan ändå inte vara nöjda. Vårt huvudmål, att vara bäst av de tre storstadsregionerna, nås inte och på något område backar vi.
För vissa kommuner innebär placeringen en nyttig påminnelse: Borås stad ligger med ett index på 62 under riksgenomsnittet.
– Vi tar resultatet på stort allvar och har redan inlett ett arbete med att förbättra vår service, säger Svante Stomberg, kommunchef i Borås.
Företagsklimat 2015 bygger på svar från 35 000 företagare som fått bedöma kommunernas service på sex områden. Bemötande, effektivitet, information, kompetens, rättssäkerhet och tillgänglighet har varit utslagsgivande.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer