I dag lämnar regeringen vi över sina slutliga förslag till nya upphandlingslagar. Förslagen avses träda i kraft den 1 januari 2017.
Det framgår av en debattartikel på DN debatt. Regeringen föreslår att upphandlande myndigheter och enheter i upphandlingar ska ställa villkor avseende lön, semester och arbetstid, om det är behövligt och de går att fastställa. I övrigt får upphandlande myndigheter och enheter ställa särskilda villkor. Det kan vara fråga om försäkringar eller pensioner.
De obligatoriska villkoren som leverantören minst ska uppfylla ska anges enligt den lägsta nivå som följer av ett centralt kollektivavtal som tillämpas i hela Sverige. Innan obligatoriska villkor bestäms ska berörda centrala arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer haft tillfälle att lämna uppgifter om villkoren.
På DN Debatt anges att den nya lagen om offentlig upphandling innehåller förslag om bestämmelser som innebär ökade möjligheter för upphandlande myndigheter att förhandla om anbuden i en upphandling eller använda så kallad konkurrenspräglad dialog. Vidare införs inrättandet av innovationspartnerskap som syftar till att skapa förutsättningar för utveckling och inköp av en innovativ vara, tjänst eller byggentreprenad.
I debattartikeln skriver statsminister Stefan Löfvén (s) och civilminister Ardalana Shekarabi (s) att: “I dag slösar vi bort företagens innovationskraft genom att allt för ofta låsa dem vid specificerade produktbeställningar. Vårt land har en stolt historia där det offentliga och privata har gått samman och skapat exportsuccéer. Genom att upphandla utifrån funktion får vi fram nya kreativa lösningar. Sverige ska släppa lös innovationskraften – inte hämma den. Det gynnar företagen, exporten och skapar nya jobb så att fler kan ställa klockan på morgonen.”
I slutet av debattartikeln har Löfvén och Shekarabi sammanfattat de nya reglerna i några punkter.
- Myndigheter ska ställa villkor om lön, semester och arbetstid, om det är behövligt och de går att fastställa. Även andra villkor om försäkringar, pensioner etcetera får ställas.
- Villkoren som leverantören minst ska uppfylla är den lägsta nivån enligt kollektivavtal och får inte vara lägre än enligt lag. Innan villkoren bestäms ska berörda centrala arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer kunnat lämna uppgifter om villkoren.
- Leverantörer som bryter mot miljö-, social- och arbetsrättsliga regler får uteslutas.
- Onormalt låga anbud som strider mot miljö-, social- och arbetsrättsliga regler ska inte antas.
- Anbud som inte stämmer överens med miljö-, social- och arbetsrättsliga regler kan förkastas.
Källa: Artikelförfattarna
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer