Kritiken mot livsmedelsgrossisterna från Kost & Närings ordförande Karin Lidén går inte obesvarad. Hon krävde för en tid sedan ett stopp för ovanan att byta ut märkesvaror mot för kostcheferna okända ersättningsvaror.
Thomas Eriksson, affärsområdesdirektör för offentliga affärer vid Menigo, bemöter tillsammans med företagets inköps- och marknadsdirektör Jonas Köhler kritiken. Båda betonar att företaget inte byter ut märkesvaror till egna varumärken eller andra varor utan godkännande av kunden.
– För oss är det självklart att vi i möjligaste mån ska leverera det kunden har beställt.
Man sticker inte under stol med att ”utbytesproblematiken” finns:
– För att kunden inte ska stå utan varor ersätter vi produkter som inte finns i lager med produkter av motsvarande eller bättre kvalitet.
Menigo framhåller de egna varornas höga kvalitet. De beskrivs hålla minst lika hög standard som kända märkesvaror:
– När vi tar fram egna produkter tar vi på oss det ansvar som en producent har för sina produkter med hårda krav på hållbarhet, innehåll, spårbarhet och allergener.
I flera frågor, som till exempel ursprungsmärkning och livsmedelskontroller, har Thomas Eriksson och Jonas Köhler samma syn som Karin Lidén. Högre och hårdare krav på maten välkomnas.
– Den livsmedelsaktör som inte bryr sig om kvalitet överlever inte i dagens medvetna matklimat.
Menigos egenkontroller, där numera även DNA-tester ingår för att utesluta risken för inblandning av okända råvaror, fungerar bevisligen. I februari levererades företaget salmonellasmittad köttfärs till ett stort antal kommuner, däribland Sigtuna. Alla som mottagit köttfärs från denna leverans larmades.
– Det är allvarligt att sådant här inträffar, säger Kimmo Stenroos, kostchef i Sigtuna kommun, men vi ser ingen risk för att någon i vår kommun har blivit smittad eftersom köttfärsen har stekts i över 80 graders värme.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer