Vid en upphandling av skoltransporter valde Bodens kommun att för första gången att ställa krav på jämställdhet hos anbudsgivarna. Det gjordes genom att utforma anbudsunderlaget så att bussbolagen som inte offererade minst en kvinnlig busschaufför per område fick ett påslag med tio procent på sitt anbudspris för varje område där kraven inte uppfylldes.
Det gick heller inte att använda sig av samma kvinnliga chaufför på alla områdena. Dessutom stipulerades att de kvinnliga chaufförerna skulle ha samma tjänstgöringsgrad som sina manliga kollegor.
Genom att använda sociala krav i vissa upphandlingar vill kommunen aktivt arbeta för att skapa jämställda arbetsplatser.
–Vi har börjat med det i år. Förutom skolskjutsarna gjordes det också vid el- och byggupphandlingarna. Vi bedömer jämlikhetskravet från upphandling till upphandling och ser om det finns ett behov utifrån en snedfördelning rent jämlikhetsmässigt. Sedan ser vi också om vi kan nå någon effekt genom att kravställa, säger upphandlingschefen Theresa Hägglund till NSD.
Kommunen bedömde att ingen av de bussbolag som deltog i upphandlingen uppfyllde kravet på kvinnliga chaufförer. Det enda bussbolagen meddelat är att de har för avsikt att anställa kvinnliga chaufförer
– Men det är ju nu vi utvärderar deras anbud. Därför har bolagen inte fått godkänt, säger Theresa Hägglund.
Trots att ingen uppfyllde kraven anser hon inte att upphandlingen har varit misslyckad ut jämställdhetssynpunkt och ser att effekterna kan komma på lite längre sikt.
– Nej, för jag tycker att Bodens kommun visar för branschen vad de ska jobba aktivt för. Förhoppningsvis vet företagen nu att kommunen efterfrågor kvinnliga anställda och att vi premierar det i vissa upphandlingar, säger Theresa Hägglund till NSD.
Verkar som att Boden gjort en väl genomförd förstudie. För att inte tala om att kravet i sig troligtvis ger 0 % värde åt skattebetalarna. Att göra om upphandlingar går det dock att sätta en kostnad på om man så önskar.