Socialtjänstlagen ändrades i april 2017 och fick till följd att äldreboenden på entreprenad började lyda under den generella tillståndsplikt och vandelsprövning som nu gäller alla utförare av privat välfärd. Detta sedan undantaget från tillstånd för entreprenaddrift av äldreboenden tagits bort.
Tillstånden utfärdas av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Tillståndsplikten innebär att företag som vinner en upphandling om att bedriva verksamhet på entreprenad i en kommun behöver få tillstånd av Ivo innan de kan överta verksamheten. Ansökan och tillståndsgivningen ges i huvudsakligen utifrån bedömning av lokaler, bemanning och verksamhetsledning i verksamheten.
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har gått ut med att man i upphandlingsprocessen bör hänsyn tas till Ivos handläggningstid för tillståndsplikten.
“Denna tidsperiod bör ligga mellan tilldelningsbeslut och avtalstecknande, men innan övertagandeprocessen påbörjas”, skriver SKL på sin hemsida.
SKL pekar också på att beställande kommun bör tydliggöra hur upphandlingen kommer hanteras i de fall utförare inte får tillstånd.
SKL menar att strategisk planering bör ske kring hur kommunen ska möjliggöra utrymme för handläggningstiden för tillståndsplikten samt hur hantering sker i de fall tillståndsbeslut inte hunnit ges innan övertagandedatum.
Enligt Dagens Samhälle har Ivo redan nu svårt att hinna med att handlägga ansökningarna, trots att inte så många kommit in ännu.
Greger Bengtsson, samordnare på avdelningen för vård och omsorg på SKL, säger till Dagens Samhälle att läget blir omöjligt när den stora vågen av ansökningar kommer.
– Då riskerar kommuner som gör nya upphandlingar att få vänta över ett år på tillstånd, som de måste ha innan drift kan starta. Ägarprövning ska också införas, och snart läggs ett förslag om tillstånd för hemtjänstföretag. Tillståndsgivningen riskerar bli en jättepropp som bara växer, säger han till Dagens Samhälle.
Han ser risken med att kommuner inte tycker att det är någon vits med entreprenader.
– Vem lägger bud på en verksamhet om det tar över ett år att få tillstånd, säger Greger Bengtsson till Dagens Samhälle.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer