Det var i juli 2015 som Västerås kommun tecknade avtal om webbsändningar med en leverantör utan att först ha annonserat en upphandling. Konkurrensverket inledde sin granskning av kommunens avtal efter ett tips från en konkurrent som ansåg sig kunna utföra samma tjänster åt kommunen till ett bättre pris.
Avtalet som omfattade produktion av och webbsändningar från kommun- och landstingsfullmäktiges sammanträden var värt totalt 1.105.000 kronor. Värdet av avtalet översteg därför klart den gräns där direktupphandling till lågt värde får ske, det vill säga 505.800 kronor.
Som skäl till varför Västerås kommun inte annonserade avtalet angav kommunen att de tjänster som leverantören utförde omfattades av ett undantag i lagen om offentlig upphandling, LOU. Enligt 1 kap. 6 § LOU behöver nämligen inte en upphandling göras om ett avtal gäller köp, utveckling eller samproduktion av programmaterial för radio- och tv-program samt köp av sändningstid.
Men enligt både Konkurrensverket och domstolen kunde inte kommunen använda sig av undantaget. Anledningen är att undantaget i LOU är tänkt att användas av programföretag med ett public serviceuppdrag som har radio- eller tv-produktion som sin kärnverksamhet. Skälen bakom undantaget är att de särskilda kulturella eller sociala hänsyn som ett public serviceföretag ska iaktta gör det svårt att konkurrensutsätta ett avtal.
Förvaltningsrätten i Uppsala ger nu Konkurrensverket rätt och slår fast att Västerås gjorde fel som tecknade avtal direkt med en leverantör och ska betala 80.000 kronor i upphandlingskadeavgift.
– Upphandlingsreglerna finns till för att alla leverantörer ska ha samma chans att ingå avtal med kommuner och myndigheter samt för att garantera att bästa möjliga affär görs. Det är viktigt att skattepengar används så att kommunen får bästa kvalitet till bästa pris, säger Konkurrensverkets ställföreträdande generaldirektör Kristina Geiger.
80 000 kronor. wow…Måste de betala allt på en gång?