Kritiken mot den nationella upphandlingsstrategin, som beslutades vid regeringssammanträdet i torsdags, kommer från bland annat Svenskt Näringsliv och Miljömärkning Sverige.
Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv säger till TT att hon anser att det är en mycket dålig idé att regeringen vill använda myndigheter för att driva igenom sin ideologi och sina ståndpunkter.
Hon är kritisk till att myndigheter kan ställa kollektivavtalsliknande krav samt använda upphandlingar för att kräva att företag ska skapa jobb till arbetslösa.
– Det brukar inte gå till så här i Sverige, säger Carola Lemne till TT.
Svenskt näringsliv pekar på enkla jobb med lägre ingångslöner samt nya former av instegsjobb som bättre lösningar för att få arbetslösa in på arbetsmarknaden.
Miljömärkning Sverige, som står bakom Svanen och EU Ecolabel, menar att det är mycket positivt att upphandling nu lyfts som ett viktigt verktyg för att nå miljömål och att det finns en tydlig inriktning på att ställa miljökrav vid upphandling.
De anser också att det är tillfredsställande att det i strategin poängteras att priset ska värderas ur ett livscykelperspektiv, det vill säga att man ska ta med i beräkningen att den totala samhällskostnaden på sikt kan bli lägre även om inköpspriset kan vara högre.
– Vi hade gärna sett en tuffare skrivning på att miljöanpassad upphandling ska öka. Inte att man bör göra det. Vi vill att Sverige ska gå i framkant och driva på arbetet för en modern upphandling som bidrar till att nå såväl nationella som internationella miljö- och klimatmål, säger Cecilia Ehrenborg Williams, vice vd Miljömärkning Sverige.
Miljömärkning Sverige och TCO Development menar att det krävs ökad tydlighet i strategin eftersom de anser att det krävs snabba resultat om Sverige ska nå både de nationella samt internationella miljö- och hållbarhetsmålen.
– Vi tycker strategin hade blivit mer dynamisk om det hade funnits ett mål om att 50 procent av alla inköpta produkter ska vara märkta med en miljömässig eller social hållbarhetsmärkning. Det skulle få fler att snabbare ställa om till en hållbar upphandling. Det är bråttom om vi ska minska Sveriges utsläpp av växthusgaser, säger Sören Enholm, vd TCO Development.
Miljömärkning Sverige driver sedan tre år ett upprop för hållbar modern upphandling ModUpp2020 tillsammans andra välkända tredjepartscertifieringar: TCO Certified (TCO Development), Bra Miljöval (Naturskyddsföreningen), Fairtrade Sverige, KRAV, MSC (Marine Stewardship Council)). Syftet är att påverka offentlig sektor ställa om till en Modern Upphandling, som bidrar till att nå miljö- och klimatmål.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer