Den förre förbundschefen i Norra Västmanlands kommunalteknikförbund har både fakturerat sin arbetsgivare för konsultarvoden och samtidigt varit heltidsanställd med en månadslön på nästan 90 000 kronor, och 70 000 kronor i månaden i kommunal pension. Nu slår både Konkurrensverket och Skatteverket till mot hur det hanterats.
Det är inte tillåtet att dela upp köp av konsulttjänster i flera mindre delar för att på så sätt gå runt upphandlingsreglerna. De otillåtna direktupphandlingar av konsulttjänster som Fagersta kommun och Norra Västmanlands kommunalteknikförbund gjorde skulle ha annonserats och konkurrensutsatts. Det slår Konkurrensverket fast i ett tillsynsbeslut.
De två kommunala organisationerna tecknade växelvisa avtal med samma konsultfirma utan någon upphandling med annonsering. Konsultuppdraget gick till en tidigare chefstjänsteman vid Norra Västmanlands kommunalteknikförbund.
Ärendet inleddes efter att Fagersta kommun kommit in med en förfrågan om att granska inköp av konsulttjänster av Alnitec AB. Det har även uppmärksammats att Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, NVK, köpt konsulttjänster av samma bolag. NVK är ett kommunalförbund där Fagersta och Norbergs kommun är medlemmar.
För Konkurrensverket har Fagersta berättat att NVK:s tidigare förbundschef sade upp sig 2010 och tog ut sin pension. I samband med detta erbjöd förbundschefen kommunen samt NVK samarbete i annan form. Detta resulterade i en anställning på halvtid. Halvtiden har senare utökats till 100 procent. Parallellt med anställningen tecknade både kommunen och NVK flera avtal med förbundschefens bolag Alnitec avseende köp av konsulttjänster. Dessa tjänster motsvarade i praktiken förbundschefens ordinarie arbetsuppgifter.
Under perioden 2011 till 2012 har kommunen tecknat två avtal med bolaget. Avtalen är utformade så att de ska upphöra att gälla då den vid varje tidpunkt gällande gränsen för direktupphandling uppnåtts. Fagersta kommuns avtal har dessutom ingåtts i anslutning till NVK:s första och andra avtal, efter att respektive avtals ekonomiska tak uppnåtts i förtid. Det framgår inte av utredningen hur behovet har tillgodosetts efter det att beloppsgränsen har uppnåtts eller för tiden mellan de två avtalen.
NVK har, i en skrivelse till verket anfört att konsultavtalen syftat till att i större omfattning än vad som rimligen kan krävas i rollen som förbundschef kunna avropa kvalificerade konsulttjänster inom kommunalteknik och juridik samt inom andra områden som medlemskommunerna efterfrågat. I avtalen beskrevs konsulttjänsterna som förbundsledning och kvalificerade konsulttjänster inom fastighetsförvaltning och traditionell kommunalteknik.
NVK har fått tillfälle att yttra sig över Konkurrensverkets utkast till beslut och bestrider att de delat upp avtalet i flera mindre direktupphandlingar i syfte att kringgå LOU. NVK anför i huvudsak att inget av avtalen mellan NVK och Alnitec överskridit direktupphandlingsgränsen. Några optioner eller förlängningsklausuler har inte funnits och inget nytt avtal har följt på det tidigare. NVK menar att de vid varje ny direktupphandling har beaktat den kunskap man haft om framtiden och behovet av konsulttjänster. NVK har vid dessa tidpunkter inte kunna förutspå att denna lösning skulle vara annat än tillfällig.
Kommunens sammanlagda kostnad för köp av konsulttjänster har varit cirka 700 000 kronor. Inget av de slutna avtalen har konkurrensutsatts enligt LOU.
– Att dela upp inköp för att kringgå regelverket är självklart inte tillåtet. Konsulttjänsterna skulle ha annonserats så att alla potentiella leverantörer fått chansen att lägga anbud, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.
Dessutom kommer Skatteverket med krav. Efter snart två år av utredningar och förhandsbesked har Skatteverket kommit fram till att den tidigare förbundschefen ska betala cirka 1 700 000 kronor.
Inkomst av tjänst höjs och han får då betala skatt på den lönen. Dessutom har han lämnat in felaktiga deklarationer och ska därför betala ett skattetillägg. NVK ska betala tillbaka drygt 860 000 kronor till Skatteverket och Fagersta kommun drygt 350 000 kronor. Men eftersom Fagersta kommun på egen hand anmält ärendet till Skatteverket slipper de extra skattetillägg.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer