Utan att konkurrensutsätta affären köpte Haninge Bostäder ett bolag, Vega Norra Parken, av byggföretaget HMB. Enda tillgången i bolaget var ett byggentreprenadkontrakt för 90 lägenheter.
Kontraktet hade ett värde av cirka 136 miljoner kronor och omfattade bostäder som redan från början var avsedda för Haninge Bostäder. Det allmännyttiga bostadsföretagets affärsupplägg underkändes först av förvaltningsrätten och nu också av kammarrätten.
– Kammarrättens avgörande skickar en tydlig signal till upphandlande myndigheter om att denna typ av planerade affärsupplägg där avtal ingås direkt med en viss leverantör inte är förenliga med upphandlingsreglerna, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket.
Konkurrensverket ansökte om upphandlingsskadeavgift på tio miljoner kronor. Förvaltningsrätten tyckte summan var väl avvägd. Vid en helhetsbedömning fann kammarrätten i sin dom (pdf) att en avgift på nio miljoner kronor var en tillräcklig sanktion.
Christoph Vejde, vd för Haninge Bostäder, är besviken:
– Speciellt som vi gjort betydligt mycket mer än vad som normalt görs i samband med en sådan här affär för att vara säkra på att vi inte bryter mot några lagar.
Han anser att de är bortom all rimlighet att ett företag som arbetat för genomlysning och öppenhet ska dömas till nära nog lagens strängaste straff.
– Hur ska domstolarna kunna döma i mål med verkliga fastighetsskojare? Vi avser därför att söka prövningstillstånd till Högsta förvaltningsdomstolen för att där försöka få till ett annat domslut.
Står sig domen innebär det att Haninge Bostäder tvingas betala den hittills högsta upphandingsskadeavgiften. Värst är än så länge Falu kommun, vars upphandling av vägentreprenadtjänster plussade på statskassan med åtta miljoner kronor.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer