På uppdrag av Miljömärkning Sverige har Visma Commerce granskat upphandlingar av städ- och tryckeritjänster. Inom dessa områden finns såväl varor som tjänster märkta med Svanen.
Miljömärkning innebär en granskning av produkten utifrån ett helhetsperspektiv där till exempel energi- och kemikalieanvändning begränsas av tuffa gränsvärden. Men de undersökta upphandlingarna visar att det ofta ställs mer övergripande miljökrav på själva företagen och inte på produkterna i sig. Här nämns till exempel ISO-certifiering ofta eller att företagen bara ”ska ha en miljöpolicy”. Det ger ingen garanti för att produkten i sig är ett bra val för miljö och hälsa.
Enligt undersökningen kräver upphandlarna i genomsnitt Svanenmärkning i tre av tio upphandlingar i bägge branscherna.
– Många odlar myten att det är svårt och krångligt att leva upp till LOU samt att man riskerar överprövningar om man använder miljömärkningar som Svanen, säger Cecilia Ehrenborg Williams, vice vd Miljömärkning Sverige till Upphandling24.
Upphandlingsmyndigheten menar att det i dagsläget inte är tillåtet att i upphandlingen efterfråga en särskild märkning. Däremot kan kriterierna som ligger till grund för en viss märkning användas. Men detta kommer att ändras i de nya upphandlingslagarna.
– När det gäller märken och hur dessa kan tillämpas vid upphandling kommer de nya upphandlingslagarna som föreslås träda i kraft den 1 januari 2017 att innebära en viss förändring. De nya direktiven från 2014 öppnar upp för att det ska vara möjligt att, under vissa förutsättningar, kräva ett särskilt märke som bevismedel för att upphandlingsföremålet uppfyller de egenskaper som krävs. Upphandlande myndigheter ska även godta andra märken som uppfyller likvärdiga märkeskrav. Dessutom ska andra bevismedel godtas om leverantören inte haft möjlighet att få tillgång till märkningen inom den angivna tidsfristen, till exempel teknisk dokumentation, säger Lisa Sennström, enheten för policystyrning på Upphandlingsmyndigheten till Upphandling24.
Cecilia Ehrenborg Williams har ännu bara sett förslaget till den nya lagtexten och vad den kan komma att innebära.
– Vi har inte sett den slutliga lagtexten, men det är en spännande tid som kommer där vi hoppas att det blir tydligare vad som gäller. Men redan med nuvarande lag går det att åberopa miljömärkning. Det går att hänvisa till milijömärkning “eller motsvarande”. Vi arbetar för att förändra mytbilden bland annat genom ModUpp2020, som vi driver tillsammans med andra erkända tredjepartscertifieringar för miljö- och social hållbarhet, säger hon.
Hur de här nya reglerna ska tolkas och tillämpas i praktiken är någonting som är omdiskuterat, enligt Lisa Sennström.
– Upphandlingsmyndigheten deltar under året i ett nordiskt projekt som handlar just om tolkning och tillämpning av reglerna kring märkning och miljöledningssystem i de nya upphandlingsreglerna, ”Green growth through procurement”. Inom ramen för det projektet genomför Upphandlingsmyndigheten i morgon torsdag ett seminarium om just detta. Resultatet av projektet ska sedan sammanfattas i en gemensam nordisk guide, säger Lisa Sennström.
Cecilia Ehrenborg Williams hänvisar till undersökningen som visar att städbranschen använder miljökrav i 90 procent av upphandlingarna och tryckeribranschen i 58 procent. Enligt henne visar det att det finns många ansvarsfulla politiker och tjänstemän som vill använda upphandling för att nå miljömål.
– Men de behöver vägledning om vilka verktyg som är mest effektiva. Vi har också stora förhoppningar på Upphandlingsmyndigheten som ska ge stöd för en hållbar upphandling, säger hon.
Medvetenheten är stor om att svårigheterna att inte bara ställa krav, utan också att följa upp dem.
– Därför det finns mycket att vinna på att inte bedriva ett dubbelarbete. Miljömärkningen har uppföljningen inbyggt eftersom vi själva följer upp att de som använder vår märkning också uppfyller de krav som ställs. Dessutom är de kriterier vi satt upp för att få märkningen ett utmärkt underlag för förfrågningsunderlag. Upphandlande myndigheter som ställer krav enligt våra kriterier kan också räkna med att de leverantörer som uppfyller dem och är miljömärkta också kontrolleras, säger Cecilia Ehrenborg Williams, vice vd Miljömärkning Sverige.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer