Den 26 oktober 2016 anordnar Upphandling24 konferensen Hållbar upphandling – i dag och i morgon. En av de inbjudna talarna är Parul Sharma som är Head of CSR Compliance på Advokatfirman Vinge. Hon var också en av årets sommarpratare i radions P1.
Hon ska prata berätta om vilken upphandlingskompetens som krävs när hållbarhet och csr, Corporate social responsibility, alltså ett företags samhällsansvar, ska finnas som kravställningar i offentliga upphandlingar. Hon kommer att ta upp vilka frågor som behöver ställas till offentliga leverantörer och hur man kan verifiera att informationen som ges är korrekt. Dessutom besvaras frågan hur man ska läsa och förstå en leverantörs uppförandekod.
– I stället för att utföra de juridiska och praktiska insatserna som krävs för att kontrollera leverantörsleden sätter svenska bolag ofta sin tilltro till uppförandekoder. Det krävs att medierna ska granska leden och peka ut tydliga problem för att inköpare och upphandlare till sist ska agera. Nu måste detta mönster förändras, säger Parul Sharma.
Hon kommer också att diskutera de icke-finansiella aspekterna av den kommande redovisningslagstiftningen.
– Den kräver en konkretisering och en beskrivning av den uppförandekod som bolaget följer och hur företaget granskar sina leverantörer för att identifiera, förebygga och mildra negativa hållbarhetskonsekvenser. En sådan granskning kräver inte bara en expertis inom ämnen som mänskliga rättigheter, anti-korruption, arbetsrätt och miljö utan också en ordentlig juridisk satsning rent avtalsmässigt och för varje rättsområde som omfattas av en hållbarhetspolicy, förklarar hon.
Presentationen berör även den svenska lagstiftningen.
– Offentlig sektor köper varor och tjänster för 600 miljarder kronor per år och har stora möjligheter att påverka företag genom de krav som ställs. Möjligheterna att ställa miljökrav, sociala krav och arbetsrättsliga hänsyn ges en mycket mer framträdande roll i 2014 års upphandlingsdirektiv som snart blir svensk lag.
En central bestämmelse är artikel 18.2 om principer för upphandling. Den säger att medlemsstaterna ska vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa att ekonomiska aktörer vid fullgörande av offentliga kontrakt iakttar tillämpliga miljö-, social- och arbetsrättsliga skyldigheter som fastställts i unionsrätten, nationell rätt, kollektivavtal eller i internationella miljö-, social- och arbetsrättsliga bestämmelser.
Om man vill höra mer av Parul Sharma kan man lyssna på hennes sommarprat från den 3 augusti på SR play.
Upphandling24:s konferens är den 26 oktober på Grand Hôtel i Stockholm mellan klockan 09.30 och 16.30. Läs mer om konferensen.
Helt rätt Parul,
Så bra att du tar upp behovet av förändring i rutiner och system för hållbara upphandlingar. Just av den anledningen tog vi tag i arbetet för 3½ år sedan, med att utveckla ett enkelt, pedagogiskt verktyg designat för 95% av näringslivet (dvs företag med <50 anställda). För dem är dyra certifieringar inget alternativ och skapar inte heller det värde som småföretagen behöver. Resultatet blev ansvarsfullt.se som nu har lanserats och är på G i de svenska småföretagen. Och det ökar lönsamheten från dag 1. Nu kan upphandlare tydligt se hur leverantörer arbetar med kvalitet, miljö och socialt ansvar, och företagen kan publicera sig på sajten, bli sökbara för inköpare och visa sin konkurrenskraft. Alla vill anlita företag som tar ansvar.
Vi ses på konferensen den 26 oktober.
/Ingrid Haraldsson, vd på ansvarsfullt.se