Sacos rapport är en sammanställning av medlemsförbundens löneenkäter år 2012 och 2013, som besvarats av knappt 200 000 personer per år. 17 av 22 förbund ingår i rapporten.
Det som framkommer är bland annat att de som har individuella lönesamtal med sin chef har ungefär en procent högre lön än de som inte har samtal. Det innebär alltså drygt 3 000 kronor mer årligen för den som tjänar 35 000.
Kvinnliga anställda är de stora vinnarna på individuella lönesamtal enligt rapporten. Det visar sig nämligen att samtalen genererar en löneökning på knappt två procent, vilket innebär närmare 7 000 kronor mer årligen vid samma månadslön.
– Lönesamtalen har en kvinnoeffekt som gör att lönegapet mellan könen minskar. Redan 2003 såg vi att kvinnor vann på det här, vilket ledde till starka reaktioner. Man hade förutfattade meningar om att kvinnor skulle missgynnas av modellen, att de skulle behöva starkt stöd i löneförhandlingar och inte klara sig så bra själva, säger Lena Granqvist, en av rapportförfattarna på Saco till Jusektidningen.
Hon säger att det knappast är någon engångsföreteelse, utan snarare ett mönster som man har sett under tio års tid.
– Vi har gjort de här analyserna under så lång tid och under olika ekonomiska konjunkturer. Lönesamtalet har effekt, säger hon.
Enligt rapporten har det även betydelse vem man förhandlar med. Om chefen har mandat att sätta lön får den anställde högre lön än om mandatet saknas. Detta gäller särskilt inom kommunen, där skillnaden är hela fyra procent.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer