Det framhåller Vårdföretagarna, Fremia, Famna och SKR i en gemensam skrivelse till regeringen med krav på ökade myndighetsresurser för tillståndsprocessen och slopade ändringsavgifter.
Kritiken riktar in sig på handläggningstiderna hos IVO, som varit mycket långa under flera år till skada för hela vårdkedjan, enligt organisationerna.
Vårdföretagarna pekar exempelvis på att handläggningstiden för nya tillstånd ligger på omkring nio månader och förändringar av befintliga tillstånd på sex månader, oavsett om det handlar om avtal som bygger på LOV, LOU eller andra överenskommelser.
-Det är inte rimligt att man måste vänta ett halvår i snitt för ett godkännande av en vikarie för en verksamhetschef eller andra förändringar för att använda platser på ett omsorgsboende på annat sätt, till exempel för äldre som har en fysisk sjukdom istället för demenssjukom. Det innebär att det blir svårt att snabbt ställa om till nya behov, säger Vårdföretagarnas expert Anna Bergendal.
Hon tillägger som exempel:
-När ett nytt äldreboende eller omsorgsboende byggs kan det ta så lång tid att få tillstånd att kommunen tvingas gå in och drifta boendet i avvaktan på IVO:s beslut.
I skrivelsen lyfter organisationerna att situationen ”innebär osäkerhet om förutsättningarna och långa ledtider för kommuner som knyter avtal med fristående aktörer i socialtjänsten”.
Ett förslag som förs fram är att slopa den ändringsavgift som idag ligger på 21 000 kronor.
SKR, Vårdföretagarna, Famna och Fremia tror att det kan korta handläggningstiderna utifrån en problematik idag att ändringsansökningarna blivit komplexa när utförare samlar flera ärenden i samma ansökan för att hålla nere kostnaden.
-Väntetiderna påverkar ytterst möjligheterna att tillhandahålla en god omsorg, något som både kommuner och utförare upplever som ett stort problem. Givetvis hoppas vi att frågan tas på större allvar när vi är fler som påtalar det gemensamt, säger Anna Bergendal.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer