Seminarieturnén startar i Malmö på onsdag den 8 mars och riktar sig till alla som arbetar med eller beslutar om upphandling och inköp i offentlig sektor, till exempel upphandlare, inköpare, leverantörer, projektledare, miljö- och kemikaliesamordnare, miljö- och kemikaliestrateger, chefer och politiker i kommuner, landsting och regioner.
Under seminarierna kommer Upphandlingsmyndigheten och Kemikalieinspektionen att dela med sig av kunskaper och erfarenheter om bland annat kemikaliesmart upphandling. Kemikalieinspektionen berättar om hur man kan arbeta förebyggande för att minska riskerna med miljö- och hälsofarliga kemikalier, samt om vilka kemikalieregler som finns för olika produktområden.
– Turnén är ett led i att möta det stora intresset som finns i många kommuner för en giftfri miljö och en giftfri vardag. Genom att exempelvis ställa kemikaliekrav vid offentlig upphandling kan kommunerna minska riskerna för att barn och unga utsätts för skadliga kemikalier vardagen, säger Susan Strömbom, Kemikalieinspektionens projektledare för kommunnätverket för en giftfri vardag.
Upphandlingsmyndigheten visar hur kommuner, landsting och regioner kan ställa kemikaliekrav vid offentlig upphandling och hur kraven kan följas upp.
–Vi ser samverkan och ett integrerat arbetssätt som en framgångsfaktor i arbetet med att identifiera och följa upp rätt krav för en giftfri vardag. Under seminarieturnén ser vi fram emot att berätta om vilket stöd som finns och att skapa intressanta och lärorika diskussioner kring roller och ansvar, säger Anette Svensson, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten.
Seminarieturnén kommer att pågå under 2017 och 2018, med totalt 21 utbildningsdagar. Det första seminariet äger rum i Malmö onsdagen den 8 mars 2017. Turnén går sedan vidare till Halmstad torsdagen den 9 mars. Närmast därefter följer Luleå 21 mars, Umeå den 22 mars, Linköping 5 april och Nyköping 6 april.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer