Stadsmissionen har sedan 2000 haft avtal för verksamheten men vänder sig mot direktiven i den senaste upphandlingen med bland annat 14 platser jämfört med nuvarande 20-25.
Enligt Stadsmissionen har Malmö stad gjort prioriteringen utifrån en stram ekonomi och därför begränsat verksamheten till att uppfylla de krav som finns enligt socialtjänstlagen.
–Vi har valt att inte svara på upphandlingen på grund av de ändrade förutsättningarna. Ett kösystem med två medarbetare som ska göra en allt hårdare gallring i dörren är varken värdigt för deltagarna eller acceptabelt ur arbetsmiljösynpunkt, säger Marie Hendra, som är tillförordnad direktor vid Skåne stadsmission.
-I upphandlingen är vi dessutom reducerade till att bara vara utförare och det rimmar inte med vårt uppdrag som idéburen organisation. Vi är utförare men vi är också röstbärare för de målgrupper vi möter. Vårt arbete bygger på relationer och på att deltagarna har ett stort förtroende för oss.
Neddragningen av antalet platser motiveras av Malmö stad med att det bedömts som tillräckligt.
– Målgruppen är personer med sammansatt social problematik. Det är människor med missbruk och psykisk ohälsa som är hemlösa. Den gruppen är inte så stor idag, säger Ann Söllgård vid Malmö stad till Sydsvenskan.
Efter Stadsmissionens beslut att inte delta i upphandlingen har Malmö stad fått lösa situationen med en direktupphandling och det blir Förenade Care som får ansvaret för nattjouren från årsskiftet.
Även Förenade Care känner en tveksamhet inför upplägget med vissa grupper som ska nekas nattvila och istället hänvisas till socialtjänsten.
– Det är inte en alldeles lätt uppgift. När det gäller vårt nya uppdrag med fördelningen med vem som får övernatta kommer vi att följa beställarens riktlinjer, säger Christer Henriksson, vd på Förenade Care, till Sydsvenskan.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer