-Jättekul och att jag blivit stipendiat har också gett möjlighet att sprida den fallstudie som jag jobbat med genom en presentation för politiker och tjänstemän vid Sysav-dagen, säger Lisa Pedersen, som är 26 år och med rötterna i Alingsås.
Med examensjobbet, som genomförts i samverkan med Malmö stads upphandlingsstab, är hon nu klar med sin utbildning inom ekosystemteknik – en civilingenjörsutbildning med miljöinriktning – vid Lunds tekniska högskola.
-Att jag valde cirkulär ekonomi som inriktning hänger ihop med att det ofta finns en win-win situation där både miljö och ekonomi gynnas. Det finns bland annat exempel från Danmark kring cirkulär upphandling av arbetskläder som gett både lägre priser och minskade koldioxidutsläpp, säger Lisa Pedersen.
Vad har din fallstudie handlat om?
-Hur entrémattor kan upphandlas på ett sätt som gynnar miljön och vilka cirkulära kriterier som bör inkluderas. Jag har gjort en kartläggning av marknaden och intervjuat leverantörer, upphandlare och användare.
Vad har du kommit fram till?
-Att bra hyresmodeller är att föredra samt att vissa cirkulära kriterier bör adderas i avtalen. Från leverantörshåll betonar man att det finns mattor där textildelen är från återvunnet material, men att krav på det sällan ställs i upphandlingarna. Så där finns en potential att använda sig av med rätt skall-krav. Andra viktiga områden är att ställa krav på tvättprocesser och fossilfria transporter.
Är inte entrémattor ett ganska begränsat område?
-Inte alls. Rätt slags mattor kan minimera miljöpåverkan för lokalerna som helhet genom att minska slitage och behov av städning. Malmö stad ska nu påbörja en förstudie för upphandling av entrélösningar och att jag blivit erbjuden att medverka i det arbetet känns roligt.
Varför ser du upphandling som intressant?
-För att det handlar om väldigt stora belopp där smarta upphandlingar kan göra stor skillnad. Sedan är det också tacksamt att lagstiftningen är snarlik inom hela EU, vilket gör det förhållandevis enkelt att sprida goda exempel.
Lisa Pedersens Sysav-stipendium är på 16 000 kronor.
Sysav (Sydskånes avfallsaktiebolag) har 14 ägarkommuner, bland dem Malmö och Lund.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer