
Örnsköldsviks kommuns beslut i måndags – med polisanmälan och hävning av tre ramavtal – slog hårt mot företagets värdering på Stockholmsbörsen.
I ett pressmeddelande skriver Bravida att man bestrider hävningen av avtal och kommer att kräva skadestånd.
Dessutom utreder företaget ytterligare rättsliga åtgärder för att ”säkerställa kompensation för den skada bolaget och bolagets aktieägare orsakats”.
Bravida riktar in sig på skillnaden mellan kommunföreträdares antydningar om fusk och de bakomliggande revisionsrapporterna mer svepande formuleringar:
”Indikationer finns på att vissa avvikelser återkommer på ett sätt som kan tolkas som systematik. Samtidigt uppvisar de granskade avtalen brister i tydlighet och juridisk precision.”, skriver Decimalen, som utrett faktureringen på uppdrag av kommunen, i en sammanfattning.
Bravida menar också att val av underleverantörer och material skett i samverkan med Örnsköldsviks kommun och att prissättningen följer avtal.
Enligt Bravida var ett möte inplanerat 5 juni för att presentera revisionen och därför har företaget reagerat med förvåning över händelseutvecklingen med ”offentlig dialog”.
– Vi värnar om våra kundrelationer som vi dagligen har kontakt med och om oklarheter uppstår hittar vi lösningar, tillsammans. De senaste dagarnas utspel från olika svenska myndighetsrepresentanter är inte ett tillvägagångssätt vi står bakom. Vi vill gärna ha en kunddialog med berörda och är fortsatt öppna för det, säger Liselotte Stray, kommunikationschef på Bravida.
Martin Blomgren på Ekonomikanalen har analyserat Bravidas förtroendekris där Örnsköldsviksaffären kommer ovanpå felaktig fakturering som leverantör till Region Skåne och att marknaden väger in risken för färre affärer i framtiden.
Tråkigt med den inställningen från en leverantörs ledning.
Man borde väl vara på tå efter Skåneaffären och Örnsköldsviks agerande torde inte komma som en överraskning. Anlaysen har väl pågått i över ett års tid?
Nu måste ansvariga politiker och tjänstemän i myndigheter ta tag i frågan och jobba för strategiska inköpsfunktioner som får ett helhetsansvar för inköpsprocesserna i respektive myndighet. Kommunala bolag ska också in i ett koncerngemensam inköpsorganisation.
De myndigheter som satsat på inköpscontrollers hämtar dagligen hem miljontals kronor till myndigheterna och det är klart att det svider för leverantörer som drabbas.
Tråkigt för Bravida dock, men de är inte ensamma att debitera ppå det sättet, men en kalldusch behövs ibland och det är väl ingen som satsar pengar på att Liselott blir kvar så länge i sin roll?