Naturvårdsverket har lämnat in en redovisning av 2016 års miljöledning i statliga myndigheter till regeringen. Redovisningen baseras på rapporter från de 185 myndigheter som omfattas av miljöledningsförordningen.
Den visar bland annat att det under förra året ställdes miljökrav i myndigheternas upphandlingar i 76 procent av fallen jämfört med cirka 60 procent året innan.
̶ Det är en glädjande utveckling att de statliga myndigheterna i sina upphandlingar i större utsträckning ställer miljökrav. Det tyder på att myndigheterna använder upphandling som ett verktyg för att nå de nationella och globala hållbarhetsmålen, säger Inger Ek, generaldirektör på Upphandlingsmyndigheten.
Dessutom visar redovisningen att antalet resfria möten, digitala möten som hålls istället för möten på en gemensam och fysisk plats, nära fördubblats under det senaste året. Antalet har ökat från i snitt sex till elva resfria möten per anställd och år. En metod framtagen av Trafikverket har använts på fler myndigheter och det har lett till att de statliga myndigheterna minskat sina koldioxidutsläpp från resor med 23 procent under en femårsperiod. Siffran ska jämföras med en minskning på 4 procent bland övriga myndigheter.
Samtidigt visar rapporten att utsläpp av koldioxid från resor och transporter bara minskar lite grand, till cirka 372 000 ton 2016och den sammanlagda redovisade energianvändningen på cirka 2,7 terawattimmar innebär att användningen i princip är lika stor som tidgare.
̶ Myndigheterna är viktiga aktörer tillsammans med bland annat kommuner och näringsliv för att minska miljöbelastningen. Men både takten och ambitionen i åtgärdsarbetet måste öka för att de miljö- och energipolitiska mål som har satts upp nationellt och globalt ska nås, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.
Länsstyrelserna lyfts fram i redovisningen eftersom de har en central roll i miljöarbetet på regional nivå. De redovisar ett omfattande åtgärdsarbete under 2016. Bland annat genom de regionala åtgärdsprogrammen för att nå miljökvalitetsmålen samt tillsyn, prövning, områdesskydd och ekonomisk stödgivning. De genomför också insatser riktade till kommuner, näringsliv och organisationer i länen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer