Upphandlingsmyndigheten har inte bara tagit fram en generell kalkyl för beräkning av livscykelkostnader, LCC, utan också uppdaterat LCC-kalkylerna i Excel inom områdena inomhus– och utomhusbelysning. LCC-kalkylerna ska, enligt myndigheten, bidra till mer energi- och kostnadseffektiva produktlösningar inom upphandling.
– Vi har satsat på att göra kalkylerna enklare och mer tilltalande att använda. Att utvärdera på livscykelkostnaderna kan göra en stor skillnad i en upphandling, säger Annie Stålberg som är chef på enheten för policystyrning på Upphandlingsmyndigheten.
De uppdaterade LCC-kalkylerna har ett nytt utseende med tydligare kalkylblad, utförligare instruktioner, en resultatsida samt ett svarsformulär för anbudsgivarna. Dessutom har verktygen kompletterats med en beräkning av klimatpåverkan, baserat på produktens energianvändning. Kalkylerna kan användas i såväl behovsanalys som anbudsutvärdering.
Ett problem med den generella kalkylen är att filen lagts upp på hemsidan utan filändelse, vilket gör att filtypen inte automatiskt känns igen av datorn. Filen, som heter UHM_LCC_generell, kan dock enkelt åtgärdas genom att man lägger till .xslm i slutet av namnet. Det gör att datorn förstår att det är ett malldokument i Excel.
För belysningssystem med lång användningstid och höga driftskostnader ska LCC-kalkyler vara ett användbart verktyg för att kunna visa de totala kostnaderna under anläggningens livslängd. Med hjälp av kalkylerna ska man också kunna se de miljömässiga och ekonomiska effekterna av att använda olika typer av styrsystem för belysning, till exempel effektsänkning.
– Ny, modern belysning med styrning förväntas kunna minska energianvändningen med upp till 50 procent, säger Ylva Svedenmark som projektlett arbetet med de nya kalkylerna.
De nya kalkylerna för belysning kommer samtidigt som Belysningsutmaningen genomförs i Sverige. Den syftar till att öka andelen energieffektiva belysningslösningar i samhället.
På myndighetens hemsida finns ett antal exempel på upphandlingar som gjorts med kalkylverktyget. Bland annat har Stockholms stad gjort en LCC-beräkning där de jämfört befintlig armatur, Byhatt 125W, med nyanskaffning av keramiska metallhalogenlampor, Iridium 252 50W. Upphandlingen gäller upphandling av 500 lampor och besparingen som blir resultatet av nyanskaffning har visat sig bli omfattande, något som går att utläsa av LCC-kalkylen från Stockholms stad.
Dessutom har Vägverket har använt sig av LCC-kalkylen för belysningssystem. Där har 125W kvicksilver jämförts med ny armatur i form av 70W högtrycksnatrium. LCC-kalkylen från Vägverket har också visat på betydande besparingar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer