Linköpings kommunala utförare, LKU vann uppdraget att bedriva äldreomsorgsverksamhet på fem enheter i Linköping. Det var första upphandlingen där anbudsgivarna fick konkurrera med kvalitet i boende.
– Det var första gången vi upphandlade enligt en helt ny metod. Nu vann LKU, men anbuden låg nära varandra på en del boenden, säger Jan-Willy Andersson (kd) kommunalråd och ordförande i äldrenämnden i Linköping.
Fokus i den nya modellen ligger på kvalitet och kommunen har satt upp olika utvärderingsområden, bland annat aktiviteter, information, kost, hälso- och sjukvård, kompetens och personalbemanning.
– Vi har ett fast pris och sedan poängsätter vi ett antal extra erbjudanden. Anbudsgivarna kan till exempel erbjuda mer promenader, alternativa rätter eller olika aktiviteter. De kan komma upp i maximalt 36 poäng, säger Jan-Willy Andersson.
Kommunen poängsätter även personalbemanning och där kan anbudsgivarna komma upp i maximalt 35 poäng.
Anledningen till att man ändrar form för upphandlingen är dels att få en högre kvalitet, men också en större valfrihet och möjlighet att påverka för de boende inom äldreomsorgen i kommunen.
– Vi har haft privata utförare sedan mitten av 90-talet i Linköping och vill ha bra kvalitet i de tjänster vi erbjuder de boende. I modellen har vi lagt in sanktionsmöjligheter. Om de privata aktörerna inte sköter sig får de böter. Nu gäller det att göra bra uppföljningar och kontrollera att de levererar det de har lovat i anbudet, säger Jan-Willy Andersson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer