Handboken (pdf) har funnits i ett antal år och den här tredje upplagan innehåller en vägledning om hur miljöhänsyn ska kunna ingå i varje skede av upphandlingsprocessen, enligt EU:s nuvarande regelverk som antogs 2014.
Guiden innehåller även praktiska exempel från upphandlande myndigheter i EU:s medlemsstater samt sektorspecifika metoder för grön offentlig upphandling (GPP-Green Public Procurement) gällande byggnader, vägtransportfordon, energianvändande produkter och livsmedelstjänster. Inom livsmedel finns ett svenskt exempel med.
Det handlar om hållbar mat i Malmö som fastställt en policy med målet att ha hundra procent ekologisk mat till 2020. I en pilotupphandling för Djupadal skola ställdes kravet att ekologiska produkter ska ingå i produktsortimentet med leveranser en gång i veckan som görs med fordon som uppfyller stadens kriterier för hållbara transporter. Resultatet blev att 97 procent av all mat som serverades i matsalen var ekologisk med en påverkan på budgeten som blev minimal tack vare en övergång från köttprodukter mot säsongens grönsaker.
Syftet med guiden Buying green är att kommissionen vill att fler medlemsstater ska beakta miljöfrågor i upphandling på ett likartat sätt inom EU.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer