I det nya klimatprogram som samordnas av regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige ingår sex kommuner: Helsingborg, Umeå, Uppsala, Växjö, Örebro och Östersund.
-I branschernas färdplaner för fossilfri konkurrenskraft pekas klimatkrav i den offentliga upphandlingen ut som en nyckelfråga för att omställningen ska lyckas. Klimatsmarta lösningar finns tillgängliga men måste premieras av marknaden och där kan kommunerna visa vägen. Våra gemensamma medel måste styra mot våra gemensamma mål, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.
I programmet ska kommunerna tillsammans se över modeller och arbetssätt som är viktiga för att nå framgång.
För Uppsala kommun är målet att bli fossilfritt 2030.
-Klimatkrav i offentliga upphandlingar är en viktig pusselbit för att nå det målet och vi kan lära oss mycket av varandra. Därför välkomnar vi Fossilfritt Sveriges initiativ och ser fram emot att delta i arbetet i klimatledarprogrammet, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.
Men samtidigt ifrågasätts nyttan av offentlig upphandling som klimatpolitiskt styrmedel i en ny rapport från den statliga prognos- och analysmyndigheten Konjunkturinstitutet.
Den svenska klimatpolitikens utformning gör att de utsläppsminskningar som blir följden av klimathänsyn vid offentlig upphandling riskerar att endast omfördela utsläpp från ett område till ett annat, enligt analysen med forskningschefen inom miljöekonomi Svante Mandell som ansvarig.
”Risken är överhängande att upphandlande myndigheter väljer klimatpolitikiska åtgärder till så låga kostnader som möjligt för den egna verksamheten utan hänsyn till vad som är bäst samhällsekonomiskt. En viktig aspekt är att när upphandlare tar extra klimathänsyn står den upphandlande myndigheten för en del av utsläppsminskningskostnaderna, vilket i slutändan belastar skattebetalarna.”, framhåller Konjunkturinstitutet i rapporten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer