Vänsterpartiet, Ari Esbati: Allmänna medel ska inte gå till oseriösa aktörer som tillskansat sig konkurrensfördelar genom fusk eller brottslig verksamhet. Upphandling får inte leda till dumpning av arbetsvillkor eller till att innovation missgynnas. Upphandlingsfunktionerna behöver mer resurser och bättre rutiner och framförhållning. Vi vill stärka meddelarskyddet i offentligt finansierad privatägd verksamhet, se över rätten till överklagan och införa en specialdomstol för upphandlingar.
Miljöpartiet, Janine Alm Ericson: Att priset är styrande i många upphandlingar är ett vanligt problem när egentligen kvalitetskraven borde ges en större vikt. I många fall finns också möjlighet att skärpa miljökraven det arbetet går på många håll framåt.
Socialdemokraterna, Fredrik Olovsson: Vi vill att det ställs krav på bra arbetsvillkor i alla upphandlingar. Nya regler innebär att det ska ställas krav på lön, semester och arbetstid i upphandlingar över ett visst belopp. Men vi vill gå längre. Det borde ställas fler krav på bra villkor och kraven borde gälla för alla upphandlingar oavsett belopp.
Centerpartiet, Emil Källström: Sverige behöver en mer offensiv strategi när det gäller innovationsupphandling. Potentialen är enorm men arbetet går tyvärr långsamt.
Liberalerna, Mats Persson: Det är varken ekonomiskt eller verksamhetsmässigt rationellt att kommuner och myndigheter bygger upp egna strukturer för alla verksamheter de ansvarar för. Vi är därför positiva till upphandling av sådant som inte handlar om
direkt myndighetsutövning. Samtidigt bör dessa utformas så att även mindre företag kan lägga anbud. Valfrihetssystem är ofta mycket bättre än traditionella upphandlingar för att ge den enskilde brukaren möjlighet att bestämma mer.
Kristdemokraterna, Jakob Forssmed: Vi vill underlätta upphandlingsreglerna för idéburna organisationer som ofta finner det svårt att delta i och/eller vinna upphandlingar. Vi kommer därför att noga granska konsekvenserna av de ökade tillståndskrav och särskilda regler för upphandling inom välfärden som riksdagen nyligen behandlat. Upphandlingslagstiftningen bör snarast förtydligas så att idéburet offentligt partnerskap, IOP, möjliggörs.
Moderaterna, Maria Plass: Vi har en relativt ny upphandlingslagstiftning på plats som trädde i kraft först den 1 januari 2017. Mot den bakgrunden vill vi följa upp hur det nya regelverket fungerar i praktiken. Det är särskilt viktigt att säkerställa att inte småföretagen missgynnas av de nya reglerna.
Sverigedemokraterna, Oscar Sjöstedt: Vi saknar satsningar som koordinerar Skatteverket med offentliga upphandlare och säkerställer att inbetalda sociala avgifter ligger i paritet med den faktiska arbetsinsatsen. Det skulle stävja förekomsten av svart arbetskraft.
Feministiskt initiativ, Anneli Nordström: Vi vill ha bättre balans mellan ekonomi och kvalitet. Viktigt att skattemedel används på ett ansvarsfullt vis och då måste den vikt som läggs vid lågt pris stå i proportion till andra parametrar såsom kvalitet och hållbarhet. Mer konkret och frekvent uppföljning av att företag som vunnit en upphandling uppfyller ställda krav. Vi anser att för mycket verksamhet läggs ut på entreprenad utan att de offentliga huvudmännen har övervägt att genomföra i egen regi.
Birgita Klepke
Läs även den första frågan till politikerna: Hur ska korruption stoppas?
Den här texten är ett smakprov ur tidningen Upphandling24. Just nu har vi ett specialerbjudande på tidningen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer