Fairtrade city är en diplomering för kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Varje år utnämns den kommun som särskilt utmärkt sig i strategiskt arbete och informationsarbete kring hållbar konsumtion till Årets fairtrade city.
I år går priset till Eskilstuna, som enligt motiveringen är ett föredöme vad gäller upphandling av rättvis handlade produkter. Dessutom är kommunen initiativtagare till ett regionalt samarbete mellan fairtrade city-diplomerade kommuner i Mälardalsregionen.
Linnea Lindhé, hållbarhetsutvecklare, berättar att Eskilstuna kommun haft mål för etisk konsumtion på utvalda produkter i flera år. Främst inom livsmedel men även på vissa arbetskläder och profilprodukter.
– Målen för etisk handel är införlivade tillsammans med alla andra mål för upphandling i det strategiska upphandlingsarbetet, säger hon.
Att målen för produkterna är tydliga gör det lättare för upphandlaren att veta vad som behöver en etisk märkning,.
– Målvärdena är formulerade så att de tar hänsyn till tillgång. I de fall vi inte har nått målen beror det på att det fairtrade-produkten inte har fyllt andra krav på kvalitet från verksamheterna, eller att prisskillnaden har varit för hög jämfört med en konventionellt producerad vara. Prisskillnaden för mervärdet med fairtrade har redovisats i kommunen, säger Linnea Lindhé.
Eskilstuna kommun har ett system med inköpssamordnare, det vill säga en inköpsansvarig person som hjälper sin förvaltning med beställningar.
– Måluppfyllnaden för exempelvis arbetskläder har ökat tack vare dem. En positiv sak är att verksamheterna har önskat etisk märkning på t-shirts eftersom de varit bekväma att bära, säger Linnea Lindhé.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer