Vid Region Skånes regionala utvecklingsnämnds sammanträde igår, den 19 september, fastställdes förslag till Handlingsplan för kemikalier i Skåne 2017-2020 (pdf).
Handlingsplanen, som ska följas upp av aktivitetsplaner, är tänkt att vara både inspirerande och vägledande för skånska aktörer. För att minska kemikaliers påverkan fokuserar handlingsplanen på helheten för konsumtions- och produktionsmönster snarare än enskilda kemikalier.
– En handlingsplan för kemikalier i Skåne innebär ett stort kliv framåt och jag vill särskilt lyfta den del som handlar om upphandlingar. Genom samverkan mellan offentliga aktörer och näringsliv ska upphandlingsverktyget användas för att fasa ut farliga kemikalier och hitta miljövänliga alternativ, säger Thomas Hansson (MP), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
Handlingsplanen är ett viktigt verktyg för Region Skåne i både det miljöstrategiska och det folkhälsostrategiska arbetet som ska stärk Region Skånes arbete inom miljökvalitetsmålet ”Giftfri miljö”. Målsättningen är, att med start för år 2017, i samverkan med kommuner, länsstyrelsen, företag inklusive bransch-organisationer, akademin och ideella sektorn, upprätta årliga aktivitetsplaner.
Handlingsplanen för kemikalier har som syfte att stärka Region Skånes arbete för en giftfri miljö. Handlingsplanen lyfter fram fem prioriterade insatsområden som följs upp i årliga aktivitetsplaner för att nå optimal effekt.
De fem insatsområdena är:
• Innovativ upphandling hos kommuner och regionala aktörer med fokus på utfasning av farliga kemikalier.
Region Skåne ska stödja en ökad dialog och kunskapsutveckling mellan regionala aktörer som bidrar till effektivare upphandlingsmetoder med fokus på miljö- och hälsofarliga kemikalier.
• Kommunala kemikaliehandlingsplaner.
Region Skåne ska bidra till samverkan, kunskapsutbyte och kraftsamling kring kemikaliefrågan i skånska kommuner.
• Resurseffektivisering.
Region Skåne ska bidra med ett kompletterande helhetsperspektiv och därmed inspirera till nya åtgärder samt även bidra till att en dialog med näringslivet skapas för framtida tekniska lösningar för miljö- och hälsofarliga kemikalier.
• Kunskapsuppbyggnad och forskningsinitiativ.
Region Skåne ska i samverkan med universitet och lärosäten ta forskningsinitiativ för att kartlägga problembilden av miljö- och hälsofarliga kemikalier i syfte är att underlätta framtida prioriteringar av insatser för utfasning av miljö- och hälsofarliga kemikalier.
• Opinionsbildning och påverkansarbete.
Region Skåne ska, i stark samverkan med andra aktörer i och utanför Skåne, vara en drivande aktör för att bedriva opinionsbildning och ett aktivt påverkansarbete nationellt såväl som internationellt för en aktiv utfasning av miljö- och hälsofarliga kemikalier.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer