I den stämningsansökan som gått till Förvaltningsrätten i Malmö lastas Malmö stads arbetsmarknad- och socialnämnd för otillåtna direktupphandlingar värda 147 miljoner kronor under 2019.
Beloppet är det samlade för olika former av stödboenden inom nämndens ansvarsområde, exempelvis boenden vid missbruk, psykisk ohälsa eller skydd mot våld.
Ända sedan förvaltningen bildades 2017 har inköpen skett i oordnad former.
Till SvT säger förvaltningens kommunikationschef Katja Ligneman att det är beklagligt att frågan inte hanterats på rätt sätt, men pekar på att åtgärder satts in.
-Vi har sedan sommaren 2019 arbetat med att ta fram ett förfrågningsunderlag och därefter genomfört en upphandling enligt lag om offentlig upphandling, i syfte att få fram ett ramavtal för boende med stöd. Upphandlingen är i sitt slutskede och väntas vara klarunder våren 2021, säger Katja Ligneman.
Enligt Konkurrensverkets utredning har inköpet skett löpande genom en blandning av skriftliga och muntliga avtal med en mängd leverantörer.
Någon sammanställning över avtalen har inte funnits och sökning i biståndsberättigades personakter har krävts för att få fram skriftliga avtal.
–När en upphandlande myndighet inte har kontroll på vilka avtal som har ingåtts leder det till svårigheter att planera verksamheten. Även möjligheten att följa upp och kontrollera kvalitet på levererade tjänster försvåras avsevärt. Det som köps in riskerar att bli dyrare och det finns dessutom en risk att den upphandlande myndigheten anlitar leverantörer som inte är lämpliga att göra affärer med, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.
Avgiftsanspråken riktas formellt mot kommunorganisationens arbetsmarknads-och socialnämnd, som enligt Konkurrensverket har en tillräckligt hög grad av självständighet för att bedömas som en upphandlande myndighet inom Malmö stad.
Konkurrensverket kan få mothugg för delar av stämningen i domstolsprocessen. Malmö stad har bland annat invänt mot att alla former av stödboenden klumpas ihop och leder till det höga totalbeloppet.
-När det gäller Konkurrensverkets hemställan till Förvaltningsrätten kan vi idag inte kommentera utfallet, utan där behöver vi avvakta domstolens handläggning. Därefter kommer arbetsmarknads- och socialnämnden få möjlighet att ta ställning till om man ska överklaga beslutet eller inte, säger Katja Ligneman.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer