
Enligt en artikel på LRF:s hemsida är 99,2 procent av alla animalier (kött, köttprodukter, mejeri, fågel, fågelprodukter och ost) som Skövde kommun serverar på sina 65 skolor av svenskt ursprung.
Livsmedelscontroller Conny Bjurman betonar att det handlar om att hitta kraven och skriva dem på rätt sätt.
Han nämner förbudet mot svanskupering som ett möjligt krav.
Även begränsningar kring antibiotikaanvändning och andra specifika produktionsvillkor kan formuleras i upphandlingen, krav som i praktiken bara svensk produktion klarar av att uppfylla.
– Vi är inte rädda för att i klartext skiva i anbud att vi vill ha svenskproducerat, men med hänvisning till det ovan nämnda, säger Conny Bjurman till LRF.
Han berättar också att det handlar om att sporra köken att prioritera svenskt när de beställer.
– När jag skickar ut den senaste statistiken till kökscheferna på hur mycket svenskt de har upphandlat, vaknar tävlingsinstinkten i dem, säger Conny Bjurman.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer