Upphandlingsmyndigheten har ett uppdrag av regeringen att bistå upphandlande myndigheter i genomförandet av den nationella upphandlingsstrategin. Anna Lipkin, strateg på strategienheten, berättar för Upphandling24 hur de arbetar med den i dag.
– I Upphandlingsmyndighetens uppdrag ingår att verka för att den nationella upphandlingsstrategin genomförs och får genomslag vilket bland annat innebär att vi ska informera och vägleda upphandlande myndigheter och upphandlande enheter om hur strategin kan realiseras, säger Anna Lipkin till Upphandling24.
Hon berättar att de olika inriktningsmålen inledningsvis måste definieras och operationaliseras så att de upphandlande myndigheterna och upphandlande enheterna får stöd i vad som behöver göras för att målen ska nås.
– I vår nya publikation Trendens som ges ut den 20 januari tar vi avstamp i strategin och redovisar nuläget för de sju inriktningsmålen. I Trendens presenterar vi en unik ögonblicksbild av Upphandlarsverige där vi undersöker hur det står till med utvecklingen inom de respektive inriktningsmålen: vilka trender kan vi se, var har vi kommit längst och var finns de största glappen?
Vad i arbetet med strategin kommer ni att prioritera?
– Upphandlingsstrategin vänder sig främst till företrädare för de statliga myndigheterna och till en början fokuserar Upphandlingsmyndigheten på dessa aktörer och deras arbete med att införa ett strategiskt perspektiv på sina inköp.
Anna Lipkin säger att under vintern träffar hon och generaldirektör Inger Ek 20 myndigheter för att i detalj diskutera strategin och vilket stöd det finns behov av.
– Denna turné påbörjades i december och en första aktivitet som den lett till är ett nätverk för den nationella upphandlingsstrategin. Alla statliga myndigheter kommer att bjudas in till en första nätverksträff som planeras under våren.
Förutom träffarna, vilka konkreta åtgärder kommer att genomföras?
– Vi genomför en mängd olika aktiviteter relaterade till den nationella upphandlingsstrategin. En åtgärd är att säkerställa att stöd finns i alla de områden som nämns i strategin, att anpassa stödet till det behov som finns och att utarbeta metoder för att mäta utvecklingen. Trendens kommer att vara central som plattform för att bidra till och att redovisa utvecklingen. Här kommer vi att detaljera och fördjupa, diskutera och visa på effektiva arbetsmetoder, säger Anna Lipkin.
Upphandlingsmyndigheten har också fått en ny organisation med tre nya enheter. Anna Lipkin berättar att strategienheten är sammanhållande ansvarig för frågor av övergripande och strategisk karaktär. Enheten ansvarar bland annat för internationella uppdrag och samarbeten, digitalisering (inklusive e-handel, E-certis och SFTI), innovation, strategiskt inköp, statistik samt forskning inom upphandlingsområdet.
– Kundenheten ansvarar för att ge stöd och rådgivning till kunder inom upphandlingsrelaterade frågor. Enheten skapar, förmedlar och förvaltar relationen till våra kunder genom god kunskap om segment, kanaler och myndighetens uppdrag och uppgifter.
– Affärsenheten ansvarar för att ge juridiskt och praktiskt stöd i genomförandet av upphandlingar, det vill säga i den enskilda affären, hela vägen från planeringsstadiet till avtalsuppföljning, säger Anna Lipkin.
Finns det inte en risk att denna tjänst konkurrerar med de tjänster privata konsulter erbjuder inom upphandling?
– Vi besvarar frågor av generell karaktär om upphandlingens regelverk, praktik och våra hållbarhetskriterier. Vi gör däremot inga bedömningar i enskilda ärenden och granskar därför inte heller till exempel utkast till upphandlingsdokument eller anbud, säger Anna Lipkin till Upphandling24.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer