Det är si och så med de stora leverantörernas intresse för mindre myndigheter och kommuner. Som Computer Sweden skrev 2/2 har detta till exempel inneburit att Kammarkollegiets stora it-driftsavtal som går ut nu omsätter betydligt mindre än väntat. En del mindre myndigheter fick inte ens svar på sina avrop.
Men det här ligger också bakom en annan stark trend inom offentlig sektor just nu: Att kommuner går samman och genomför egna upphandlingar för att få mer muskler att möta leverantörerna.
Just nu finns flera sådana affärer ute. Forshaga kommun frontar en upphandling av it-partner som rör ett tiotal Värmlandskommuner och kommunala bolag. Affären värderas till 275 miljoner kronor eller mer under hela avtalsperioden som sträcker sig över två plus två år.
Ett annat exempel är Karlstad kommun som genomför en upphandling av it-konsulter tillsammans med Grums, Kristinehamns, Storfors, Säffles och Årjängs kommuner. Peter Olsson, samordnare för den gemensamma drift- och servicenämnden i Värmland, ser två stora fördelar med att gå samman och upphandla.
– Dels handlar det om pris. En stor kund kan pressa priset på ett annat sätt. Det är också fler leverantörer som blir intresserade om det är en större upphandling, vilket innebär att man kan få en högre närvaro.
– Det andra är att småkommuner inte har ork och kraft att genomföra upphandlingar på egen hand. Det ställer stora krav att genomföra en sådan, även i själva upphandlingsförfarandet.
Karlstad kommun letar efter leverantörer inom verksamhetsutveckling, ledning och styrning samt systemutveckling. Detta kräver en bredd på leverantörssidan – något som också blir lättare att få om kommunerna går samman i upphandlingen.
Peter Olsson säger att det blir allt vanligare med att kommuner går samman och gör upphandlingar, rent generellt.
– Helt klart är det så. Och det gäller inte bara kommuner utan också regionförbund och andra. Det finns stora fördelar med det, och det tar för mycket kraft att göra upphandlingar själv.
Hur kommer det sig då att kommunerna genomför egna upphandlingar i stället för att använda sig av Kammarkollegiets centrala avtal?
– Det är inte alltid det passar i tid, säger Peter Olsson. I vissa fall har vi avtal som måste skrivas och då är det inte säkert att det går i takt med Kammarkollegiets upphandlingar. Dessutom får vi möjlighet att ha specifika krav om vi gör egna upphandlingar.
Ytterligare exempel där flera kommuner upphandlar tillsammans är Kinda, Ydre, Ödeshög, Boxholm, Åtvidaberg och Vimmerby som ska ha en ny digital lösning för skoladministration. Denna upphandling sker genom kommunalförbundet ITSAM.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer