Med it-skandalen på Transportstyrelsen i färskt minne är frågan om säkerhetsskyddade upphandlingar högaktuell.
Nu har Upphandlingsmyndigheten tagit fram ett nytt stöd om hur säkerhetsskydd kan användas i upphandlingar.
Det handlar om att vidta förebyggande åtgärder för att skydda Sverige mot brott som har betydelse för Sveriges säkerhet.
Den 1 april 2019 trädde en ny säkerhetsskyddslag (2018:585) och en ny säkerhetsskyddsförordning (2018:658) i kraft.
Den nya lagstiftningen gäller bland annat den som till någon del bedriver verksamhet som är av betydelse för Sveriges säkerhet. Det kan vara både upphandlande myndigheter eller enheter och enskilda verksamhetsutövare.
– Den nya säkerhetsskyddslagstiftningen innehåller en hel del nyheter. I vårt stöd ger vi en teoretisk bakgrund till säkerhetsskyddad upphandling och ger svar på vanligt förekommande frågor inom området, säger Ann-Sofie Lillberg, chef för affärsenheten på Upphandlingsmyndigheten.
Säkerhetsskyddsarbete tar inte enbart sikte på militära eller polisiära varor och tjänster. Det kan också bli aktuellt i verksamheter som har en mer civil karaktär där både samhällsviktiga och säkerhetskänsliga funktioner ingår.
– Säkerhetsskydd kan till exempel bli aktuellt när varor och tjänster upphandlas för vattenreningsverk, it-anläggningar, hälso- och sjukvård, bevakning av viktiga byggnader med mera, säger Ann-Sofie Lillberg.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer