Situationen har eskalerat den senaste veckan då Företagarna Sala riktat hård kritik mot en byggupphandling.
-Artiklar i lokaltidning och inlägg i sociala medier med kritik mot oss har pågått en tid och hur vi än agerar så blir följden av detta ett slags drev mot kommunens upphandlingsenhet. Med det som varit nyligen känns det nästan lite obehagligt att jobba hos oss då drevet eskalerat och tonen har blivit otrevlig och onyanserad – det känns inte okej längre, säger Linda Malta, ansvarig för upphandlingsenheten inom Sala kommun med totalt sex medarbetare.
De upphandlare vi talar med betonar att de gärna ser en dialog med det lokala näringslivet, men att det måste ske under betydligt mer konstruktiva former.
Det är framför allt Företagarna Sala som organisation som riktat hård kritik mot kommunens upphandlingar.
-Det började förra året med en diskussion om en viss lokal butik som märkt av att kommunen har slutat handla där på grund av att kommunen har upphandlade avtal med andra leverantörer. Detta resulterade i att Företagarna Sala presenterade ett samarbetsförslag för kommunen som innebar att kommunen skulle ha ett antal skyldigheter för att gynna det lokala näringslivet vid upphandlingar, säger Linda Malta.
-I det sammanhanget har det också vänts till att kommunen och vi upphandlare har ett ansvar för att rädda den lokala handeln genom att handla lokalt och att vi skulle sakna kompetens för att göra det. Det spelar ingen roll hur mycket vi bemöter detta genom att påtala vilka begränsningar till att gynna det lokala näringslivet som finns i LOU och kommunallagen.
En effekt av den lokala debatten är att den färgat synen på kommunens upphandlingar och synen på Upphandlingsenheten hos allmänheten, anställda i kommunen men även hos fackliga förtroendevalda och politiker.
Detta syns genom ett flertal kommentarer i sociala medier som är hätska med krav på att ”byta ut folk”, lägga ner upphandlingsverksamheten och att ”pengar under bordet” skulle förekomma.
-Det har blivit ett väldigt drev till följd av Företagarnas och tidningens artiklar där man till och med insinuerar att vi tar emot mutor och då går det över gränsen. Det skrivs också att: osäkra upphandlare skyller på LOU när man inte lyckats göra upphandlingar som gynnar kommunen, säger upphandlare Sara Davidsson.
Sala kommuns upphandlingsenhet har tidigare haft en pressad arbetssituation med vakanser.
Paradoxalt nog har enheten nu fler medarbetare än någonsin tidigare och förutsättningar att göra ett bra arbete.
-Nu är vi sex stycken på upphandlingsenheten i Sala och så många har det aldrig varit tidigare, dessutom en kompetensstark enhet. Att få till den gruppen på en liten ort som Sala, med en situation där upphandlingskompetens efterfrågas i hela landet, är egentligen fantastiskt, säger Linda Malta.
Men att få acceptans för att lagstiftningen måste styra upphandlingar har visat sig svårt i kommunen, som är en del av Västmanlands län.
-Det känns tråkigt att vi jobbar för att säkerställa att kommunen följer upphandlingslagstiftningen men vi känner inte att detta centrala perspektiv ges samma utrymme i debatten. Det upplevs ibland som en brist på respekt för vår kompetens och som att vi jobbar lite i motvind, säger upphandlaren Malin Lundqvist.
Tidigare personalbrist bidrog till att Sala kommun drogs till domstol förra året, en historik som inte går att bortse ifrån när kommunen handlägger sina upphandlingar.
-Att vi åkte på en upphandlingsskadeavgift förra året på grund av att vi gjorde en otillåten direktupphandling som i huvudsak främjade en lokal entreprenör, har för vår del känts som en markör att Sala kommun behöver säkerställa att vi alltid befinner oss inom ramarna för LOU, säger Malin Lundqvist.
Kommunens upphandlare pekar på att det kan vara svårt att få förståelse för hur kommunen behöver organisera sina upphandlingar.
-Vi har en situation där vi måste ta hänsyn till krav på att samverka om upphandlingar med exempelvis närliggande kommuner eller genom att använda avtal som tecknas genom inköpscentraler. Det kan ibland gå emot hur Företagarna Sala vill att kommunen agerar, att vi gör egna upphandlingar med lokala leverantörer. Sedan går det inte att bortse från de volymfördelar vi kan få när vi nyttjar inköpscentralers ramavtal eller ingår ramavtal med andra upphandlande myndigheter, säger Linda Malta.
Den senaste tiden har kritik mot en byggupphandling lett till en ännu hårdare debatt med i många fall onyanserade inlägg och påhopp.
-När det gäller den kritiserade byggupphandlingen har vi identifierat ett lågt pris på en prispost för den entreprenör som lämnat lägst anbudspris och därför företogs en utredning om onormalt lågt anbudspris i enlighet med LOU. Men entreprenören, vilken har sitt säte i grannkommunen, har lämnat förklaringar som vi bedömt som fullgoda till sin prissättning och vi har därför antagit anbudet, förklarar upphandlaren Clara Vesterlund.
Ett lokalt företag är rangordnat tvåa i det nya ramavtalet jämfört med att ha varit etta tidigare på ramavtal med samma fördelningsnyckel.
– Avrop görs från ramavtalet genom procentuell fördelningsnyckel vilket innebär att tvåan är berättigad till 30 procent av värdet på alla avrop som görs från ramavtalet så att som Företagarna Sala målar upp det som skulle innebära att många snickare i Sala kommer att få sparken på grund av upphandlat avtal känns lite överdrivet, säger Linda Malta.
Clara Vesterlund tillägger att företaget som rangordnats som tvåa valt att inte överpröva tilldelningsbeslutet då deras jurist inte hittat någon grund för det.
-Ingen annan har heller valt att uttrycka klagomål direkt till oss under upphandlingens gång eller klaga rättsligt på upphandlingen.
Den kommunala upphandlingsgruppen tycker det är tråkigt att lokala företag inte söker en dialog i ett tidigare skede.
– Vi hade gärna sett att man hört av sig med frågor under upphandlingen, exempelvis om man sett risker med det man nu beskriver som kryphål. Då hade vi i så fall haft en chans att se över möjligheten till att göra förändringar i upphandlingsunderlaget, säger Linda Malta, som betonar att kritiken kommer från Företagarna Sala och inte det lokala näringslivet som helhet.
I debatten tycker de inte att det kommit fram att många lokala företag faktiskt har avtal med kommunen eller får uppdrag som underentreprenörer.
I ett svar på kritiken från Företagarna har kommunalrådet Anders Wigelsbo pekat på kommunens skyldighet att följa LOU och definierat kommunens inriktning som att ”göra allt vi kan för att inte begränsa lokala företagares möjlighet att vinna”.
Tillsammans med enhetens medarbetare efterlyser Linda Malta en mer nyanserad debatt.
-Om man nu efterlyser samarbete och dialog så blir det väldigt konstigt att man nästan manar på ett drev på det här sättet emot oss. Det öppnar inte direkt upp för en konstruktiv dialog, säger Malin Lundqvist.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer