Kraven bygger på att klimatsmarta och effektiva lösningar ska presenteras redan under anbudsskedet och där upphandlad leverantör sedan ska klara de gränsvärden som satts upp för klimatbudgeten.
Gränsvärden tas fram för byggmaterial samt transporter och utsläpp på byggarbetsplatsen.
– Vi som beställare måste våga ställa krav för att driva utvecklingen framåt. Redan i vårt första projekt med klimatbudget visar nuvarande projektering att ett klimatavtryck som är hela 40 procent lägre än traditionellt byggande kan nås, säger Åsa Pallin, hållbarhetsspecialist på Uppsalahem.
– Vi blev positivt överraskade av gensvaret från entreprenörerna, det märks att branschen är redo att pressa klimatutsläppen och att vi når riktigt lågt med dagens teknik.
Uppsalahem har hittills arbetat efter kraven i tre projekt och har en ambition att ”tuffa till” olika gränsvärden årligen för att 2030 nå nivåer som är 70 procent lägre än traditionellt byggande.
I det första projektet med klimatbudget, Takryttaren, bygger NCC 174 lägenheter med inflyttning 2027.
– Minskad mängd material i kombination med klimatförbättrad betong samt att källarens utbredning har minimerats, har gjort det möjligt att minska klimatavtrycket. Klimatförbättrad gips, träreglar istället för stål i innerväggar samt återbrukat material som till exempel fasadtegel är andra klimatsmarta lösningar i projektet. Klimatfrågan genomsyrar hela processen som präglas av en mycket hög grad av samverkan, stort engagemang och hög kompetens. berättar John Söderquist, projektledare på Uppsalahem.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer