På allt fler lekplatser byts sanden under gungor och lekställningar ut mot tjocka fall-skydd av stötdämpande plast eller gummiasfalt. I många fall vet inte kommunerna exakt vilka ämnen som finns i fallskydden eller vilka ämnen som tillsatts vid gjutningen.
En analys som Naturskyddsföreningen tagit del av visar att fallskydden kan avge betydande mängder av ämnen som styren, toluen och olika former av bensen. Styren klassas som hormonstörande, cancerframkallande och misstänks ge fosterskador. Toluen är också skadligt för foster och bensen är skadligt för livet i vattnet.
– Hur farligt detta är för de lekande barnens hälsa är svårt att utreda. Men redan förekomsten av dessa farliga ämnen i barnens vardagsmiljö är ett problem, säger Cecilia Hedfors, sakkunnig i kemikaliefrågor hos Naturskyddsföreningen i Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur.
Hon menar att inköpare bör kräva att endast ämnen som är godkända enligt EU:s leksaksdirektiv får användas.
I ett brev till Växjö kommun skriver en privatperson om just detta och menar att gummiasfalt, som används i kommunen vid lekplatser och vid kommunens parkourbana, inte är miljövänligt och att det innehåller hälsofarliga ämnen.
Kommunens stadsträdgårdsmästare berättar för Smålandsposten att det finns anledningar till användandet av gummiasfalt.
– I vissa fall handlar det om tillgängligheten. Funktionsnedsatta ska kunna använda lekplatsen, både barn som vill leka där och vuxna som leker med barnen. Vid parkourbanan handlar det om att det inte går att använda naturliga material på kullandskapet, säger Ewa Eklind Blomkvist, statsträdgårdsmästare i Växjö kommun.
Trots allt är är det ovanlig att kommunen använder gummiasfalt men väljer ändå att skärpa sina krav vid kommande upphandlingar.
– Vi ska skärpa våra krav vid upphandling av gummiasfalt, säger Ewa Eklind Blomkvist till Smålandsposten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer